Thijs Borsten Compositie en muziek

terug

Thijs Borsten

Thijs groeide als zoon van een operazangeres op tussen de klassieke muziek. Begin 1997 sloot Thijs zijn opleiding als Improviserend Musicus aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam af. Sindsdien is Thijs Borsten actief als pianist, componist, producer en theatermaker.

 

 

Pianist
Als pianist concerteerde Thijs in binnen- en buitenland. Hij speelde o.a. op het North Sea jazzfestival en in het Concertgebouw Amsterdam
Internationaal toerde Thijs oa in Zwitserland, Luxemburg, Duitsland, Belgie, India en Zuid-Afrika.

Componist
Thijs won samen met schrijver Koos Meinderts de Willem Wilminkprijs, werd genomineerd voor de compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival en won op het Cinekid 48 Hours festival de prijs voor de beste soundtrack. Daarnaast schreef Thijs in opdracht van het concertgebouw een aantal liedjes voor operazangeres Tania Kross.

Producer
Thijs produceerde de CD-serie Trapperdetrap met o.a. Mathilde Santing en Wende Snijders, de Liedjesalmanak met schrijver Koos Meinderts en een tiental albums voor artiesten uit binnen- en buitenland, waaronder Harrie Jekkers, Mola Sylla en Dina Medina.

Theatermaker
Jongeren
De eerste theatervoorstelling die Thijs maakte was Het Jazztijdperk (1998), een beeldende muziekvoorstelling over de geschiedenis van de jazz. In samenwerking met een breakdancer speelden zij een spetterende schow voor middelbare scholieren. Dit bleek een succes en thijs maakte voor deze doelgroep nog twee voorstellingen: Loco Mentality ( voorstelling over een jonge getalenteerde drummer) en Singel Hit (voorstelling over artiest die niet over zijn eerste hit heen komt).

Kinderen
Vanaf 2003 storte Thijs zich op het kindertheater. Met de voorstelling Trapperdetrap, Pom pom politieman en Magie toerde hij met Peer de Graaf en Stefan Blankestijn het hele land door.
Voor 2014/2015 heeft de Utrechtse Schouwburg en Rasa hem gevraagd een kindervoorstelling met wereldse artiesten te maken. Samen met Izaline Calister, Neco Novellas, Zoumana Diarra en Peer de Graaf treden zij voor de kinderen op.

Volwassenen
Vanaf 2000 tot heden heeft Thijs zijn hart verloren aan bijzondere muziekstijlen. Hij laat het publiek kennis maken met de mensen achter deze bijzondere muziek.