Roger Muraro Piano

terug

Roger Muraro

Zijn eerste grote liefde was de saxofoon. Met dit instrument betrad Roger Muraro als  elfjarige het conservatorium van zijn geboortestad Lyon. Daarnaast leerde hij zichzelf pianospelen. Daarmee trok hij de aandacht van Yvonne Loriod, zelf concertpianiste en echtgenote van Olivier Messiaen. Zij nam hem onder haar hoede, waarna hij later ook studeerde bij Éliane Richepin. In 1986 behoorde hij tot de prijswinnaars van het Tsjaikovski-Concours in Moskou en werd hem in 2001 door de Franse staat de Victoires de la musique toegekend.

Door zijn opleiding bij Yvonne Loriod geldt Roger Muraro als een groot Messiaen-vertolker die verschillende malen door de componist zelf is geprezen om de voorbeeldige uitvoering van zijn werk. Wereldwijd vertolkt hij het pianorepertoire van Messiaen en maakte er zelfs een complete opname van. Maar daarnaast is de pianist een groot kenner van het oeuvre van Liszt en Ravel. Van laatstgenoemde maakte hij een complete opname van diens werken voor piano.

Hij gaf talloze recitals in befaamde concertzalen en werkte samen met grote orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Berliner Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en het Orchestre National de France. Momenteel is hij docent aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris.

La douce France met Otto Tausk

Bekijk concert
  • Otto Tausk, Roger Muraro
  • Arnhem, Zwolle, Doetinchem, Enschede, Nijmegen
  • 8 mei 2020 - 17 mei 2020