Lisa Jacobs Viool

terug

Lisa Jacobs

Volgens haar eigen zeggen had ze een doodnormale jeugd: ‘Ik ging naar ballet en gewoon naar de film’. Maar al vanaf haar achtste speelde de viool een hoofdrol in het leven van Lisa Jacobs. Ze studeerde aan het conservatorium van Utrecht en Amsterdam en voltooide haar studie met een tien. Een carrière als solist lag in het verschiet en dat is helemaal uitgekomen.

Al op haar 17e trad ze op met het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze was winnares van het Prinses Christina Concours in 1999 en kreeg de publieksprijs tijdens het Grachtenfestival 2008. Inmiddels heeft ze gesoleerd bij diverse Nederlandse Orkesten, waaronder het Residentie Orkest en het Noord Nederlands Orkest, en vele ensembles in het buitenland. Haar cd met vioolconcerten van Locatelli werd door Luister tot beste album van het jaar uitgeroepen: ‘Een ideale combinatie van hartstocht, lyriek en virtuositeit’.

Lisa Jacobs krijgt, zoals ze het zelf zegt, een kick van het spelen van virtuoos repertoire, maar gaat er uiteindelijk voor haar muzikale emotie over te brengen. Zo was ze diep onder de indruk van de reacties die ze kreeg nadat ze solo had gespeeld tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in 2016.