Ilse Eerens Sopraan

terug

Ilse Eerens

Ze begon haar opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven. Daarna kwam de Belgische sopraan Ilse Eerens naar de Nieuwe Opera-Academie in Amsterdam en Den Haag. Ze studeerde daar bij de befaamde zangeres en pedagoge Jard van Nes, waar zij met de hoogste onderscheiding haar diploma behaalde. Toen ze in 2004 debuteerde bij de Vlaamse Opera was dat met zo’n succes dat ze regelmatig werd teruggevraagd voor nieuwe producties.

In het najaar van 2007 stond zij op de planken bij De Nederlandse Opera met verschillende rollen in de vermaarde Monteverdi-cyclus van regisseur Pierre Audi. Daarnaast zong ze bij onder meer de Opéra National de Lyon, de Munt in Brussel en Covent Garden in Londen. Naast bekende grote rollen zong ze ook mee in wereldpremières van opera’s van onder anderen Hosokawa, Gruber en Boesmans. Ze vindt dat een groot voorrecht: ‘In nieuwe werken kun je overleggen met een componist en zijn ideeën over het stuk horen… Je zoekt samen en werkt aan een gemeenschappelijk project.’

Op het concertpodium zong Ilse Eerens bij diverse orkesten waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Orchestre National de Lille en Anima Aeterna, met dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden en Hartmut Haenchen. Ook bij Het Gelders Orkest is ze al vaak te gast geweest.