Edwin Rutten Verteller

terug

Edwin Rutten

Voor talloze mensen is Edwin Rutten een begrip, of het nu gaat om radio, tv, klassiek of jazz. Hele generaties kinderen zijn opgegroeid met zijn programma De film van Ome Willem en zijn bijdragen in Het Klokhuis. Hij is fenomenaal jazzmusicus, is vocaal solist op het North Sea Jazzfestival, maakte de eerste Nederlandse jazz-lp, won enkele jazzprijzen en had diverse jazz-programma’s op de radio. Daarnaast vertegenwoordigde hij ons land tijdens het Songfestival in Knokke.

Maar ook op het gebied van klassieke muziek is Edwin Rutten een grote bekendheid, door zijn grote kennis en onnavolgbare vertelkunst op dit gebied. Hij vertolkte in talloze klassieke composities de rol van verteller bij orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentieorkest en speelde mee in producties van de Nationale Opera in spreekrollen in onder meer Ariadne auf Naxos en Die Fledermaus. Op Radio4 presenteerde hij jarenlang het informatieve programma Muziekwijzer. Edwin Rutten heeft een grote voorliefde voor het werken met kinderen en dat geldt ook voor zijn ‘klassieke’ activiteiten. Geliefd is zijn cd-serie Aangenaam Klassiek for kids waarin hij op geheel eigen wijze fantasievol vertelt over componisten en hun muziek.

Zijn eigen carrière beziet hij met relativering. ‘Eén grote pot verwarring’ noemt hij het, maar wel onder het motto ‘het tegenovergestelde is ook waar’.