Cristina Branco Zang

terug

Cristina Branco

Als telg van de postrevolutionaire generatie van Portugal, groeide Cristina Branco aanvankelijk op met idolen als Janis Joplin en Joni Mitchell. Tot haar grootvader haar op haar achttiende in contact bracht met de fado.

Meteen was ze gegrepen door de perfecte combinatie van stem, poëzie en muziek in deze fascinerende typische Portugese vorm van volksmuziek. Hoewel ze op dat moment nog plannen had voor een journalistieke carrière besloot ze zich vol op de fado te storten. En met succes. Ze groeide uit tot één van de grote fado-vertolkers van haar land, maar ook ver daarbuiten. Zo kreeg ze in Nederland bekendheid met haar album waarop ze vertaalde gedichten van Slauerhoff zingt. Ook werkte ze samen met de Nederlandse popgroep BLØF.

Dat laatste maakt duidelijk dat Cristina Branco zich niet enkele beperkt tot de traditionele fado. Zij durft het genre te verbinden met ander stijlen zoals chanson, pop, jazz en tango. Het maakt haar tot een allround zangeres die op haar eigenzinnige wijze laat merken dat de Portugese weemoed, de onvertaalbare ‘saudade’,  vele gezichten kan hebben. Niet voor niets dat ze met haar vijftien veel verkochte en alom geprezen cd-albums de wereld veroverd heeft.