Antje Weithaas Viool

terug

Antje Weithaas

Het blad FonoForum gaf enkele jaren geleden een prachtige omschrijving van deze Duitse violiste: ‘Haar spel is nooit voorspelbaar en dat maakt het zo opwindend om naar te luisteren.’ Een accurate typering, want Antje Weithaas heeft in korte tijd de wereldpodia veroverd met haar unieke en onconventionele talent.

Bij de meeste grote orkesten in Duitsland maar ook in de rest van de wereld, zoals het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Royal Philharmonic Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, was zij al eens te gast. Voor het label CPO werkt ze momenteel aan een volledige opname van het werk voor viool en orkest van Bruch met de NDR RadioPhilharmonie.

Met het door haar opgerichte Arcanto Quartet vierde Antje Weithaas wereldwijd triomfen. Daarnaast is ze artistiek leider van het befaamde ensemble Camerata Bern. Sinds 2004 is Antje Weithaas hoofdvakdocente aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn. Het instituut waar ze zelf ooit haar opleiding volgde. Het doet haar nog regelmatig terugdenken aan haar eigen jonge jaren in de DDR: ‘Het is eigenlijk wel goed dat de Muur pas viel toen ik al 23 was. Ik kon zo mijn eerste concerten in een beschermde omgeving spelen, ook al waren ze niet allemaal even perfect.’