Alexander Melnikov Piano

terug

Alexander Melnikov

De Russische pianist Alexander Melnikov ontwikkelde zijn muzikaal talent aan het Conservatorium van Moskou en tijdens waardevolle privélessen van de legendarische Svjatoslav Richter. Hij won prijzen bij het Robert Schumann Wettbewerb in Zwickau en de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel.

Hij maakte naam met zijn vele concerten met onder meer het Philadelphia Orchestra, het Gewandhausorchester Leipzig en in Nederland het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast gaf hij een groot aantal recitals in zalen als de Wigmore Hall in Londen, het Amsterdamse Muziekgebouw aan ‘t IJ en de Singel in Antwerpen.

Alexander vormt een vast duo met violiste Isabelle Faust. Hun cd met de vioolsonates van Beethoven werd onderscheiden met een Gramophone Award en de  ECHO Klassik Preis. Tezamen met cellist Jean-Guihen Queyras nam hij de pianotrio’s van Schumann op. Zijn cd van de 24 Preludes en fuga’s van Sjostakovitsj werd door het BBC Music Magazine op een lijst vermeld met de 50 beste opnames ooit. De pianist stelt groot belang in de authentieke uitvoeringspraktijk. Hij werkte samen met gespecialiseerde ensembles als Concerto Köln en de Akademie für Alte Musik Berlin. Bijzonder was ook zijn solorecital onder de noemer ‘The Man with the Many Pianos’, waarin hij muziek uit verschillende stijlperiodes op drie verschillende piano’s uitvoerde.