Passie voor klassieke muziek Een fantastische ervaring

terug Onze musici

Het Gelders Orkest

Gedreven door muzikale ambitie, geïnspireerd door ons publiek en verbonden met onze omgeving. Dat is Het Gelders Orkest! Onze passie voor klassieke muziek delen we met mensen van alle leeftijden in Gelderland en daarbuiten. We brengen bekende en minder bekende werken en we treden op met wereldberoemde solisten, jonge toptalenten en grote gastdirigenten.  Het Gelders Orkest wil zoveel mogelijk mensen ráken. Naast symfonische concerten organiseren we daarom een verrassend scala aan alternatieve muzikale ontmoetingen en avontuurlijke cross-overs, in de vorm van kinderconcerten, educatie- en amateurprojecten, films en workshops.

Het Gelders Orkest & Het Orkest van het Oosten 

Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten werken al een aantal jaren samen. De orkesten wisselen kennis uit, delen personeel en programmeren gezamenlijk grootschalige orkestprojecten. Eind 2016 kregen beide orkesten van het ministerie van OCW de opdracht vanaf september 2019 niet meer als twee afzonderlijke organisaties te functioneren, maar samen te komen tot één duurzame en hoogwaardige symfonische voorziening voor landsdeel Oost. Beide orkesten zijn van mening dat deze vergaande samenwerking in het belang is van stakeholders als publiek, medewerkers, (culturele)partners, provincies en gemeentes en werken dan ook hard aan het concretiseren daarvan. Het Gelders Orkest en Het Orkest van het Oosten kijken met veel vertrouwen naar hun gezamenlijk toekomst.

 

Stadgenooten en vreemdelingen

De wortels van het orkest stammen uit 1889, met de oprichting van de Arnhemsche Orkest Vereeniging (AOV) door altviolist Albert Kwast. Dit eerste Arnhemse beroepsorkest speelde op zondagavond 13 oktober 1889 zijn allereerste concert in de inmiddels verdwenen Plantenen Vogeltuin aan de Velperweg in Arnhem. ‘Stadgenooten’ moesten negenenveertig cent betalen om naar binnen te mogen, ‘vreemdelingen’ negenennegentig cent. Het zijn woelige tijden vol muzikale kinnesinne, lokale onenigheid en financiële problemen.

Beethoven en Mahler

Na Kwasts eerste periode neemt het bestuur Martin Heuckeroth aan. Deze maestro, afkomstig uit een oud Amsterdams geslacht van musici, legt veel meer dan Kwast de nadruk op symfonische werken. Onder zijn leiding voert de AOV voor het eerst Beethovens Negende symfonie en Mahlers Derde symfonie uit. Beide zijn vandaag de dag nog steeds inspirerende en karakteristieke hoogtepunten in het repertoire van Het Gelders Orkest. In 1949 gaat het orkest verder als Het Gelders Orkest. Vanaf die tijd zwaaien onder anderen Carl von Caraguly en Yoav Talmi de scepter over het orkest. Vanaf 1989, onder chef-dirigent Roberto Benzi en zijn opvolgers Lawrence Renes en Martin Sieghart, ontwikkelt Het Gelders Orkest zich tot één van de belangrijkste orkesten.

In vervoering

De bevlogen, communicatieve stijl en gedrevenheid waarmee chef-dirigent Antonello Manacorda het orkest van 2011 tot eind 2018 leidt, brengen het orkest tot grote artistieke hoogte. Het orkest laat voelen en beleven welke emoties er allemaal schuil gaan in de muziek, op een manier die bij hen past én die recht doet aan de muziek. Ons doel is zo veel mogelijk mensen hiervan te laten genieten. Ze in vervoering te brengen en ‘mee te nemen’ vanuit onze rijke traditie naar onze levendige toekomst.

In beweging

Het Gelders Orkest is al bijna 130 jaar in beweging. Altijd op zoek naar het optimum tussen publieksbereik, inkomsten, muzikale kwaliteit en artistieke ambities. Het Gelders Orkest staat open voor experiment en vernieuwing. Bijvoorbeeld het succesvolle Gelders OrkestLAB, broedplaats voor vernieuwende muzikale initiatieven en multimediale cross-overs, maar ook Maestro Jules Onthult, een verdiepende ervaring van de grote meesters, brengen de prachtige composities van vroeger dicht bij het nu. Daarnaast verzorgen musici van het orkest regelmatig filmmuziek voor diverse Nederlandse films.

Geen leven zonder muziek

In verband met het 125-jarig bestaan van Het Gelders schreef historica Emma Los het boek Geen leven zonder muziek. In het boek wordt het verhaal verteld van het orkest door de jaren heen. Van dirigenten en orkestmusici tot bestuurders, subsidiegevers, vrienden, sponsors en natuurlijk het publiek, in Arnhem, in Gelderland, in heel Nederland, tot aan de andere kant van de wereld toe. Het jubileumboek kan in onze winkel besteld worden.