Muziek die uitleg overbodig maakt Recensie - Gepubliceerd op 19 maart 2018

terug naar overzicht delen

November 2017 verscheen het nieuwste album van Het Gelders Orkest o.l.v. Antonello Manacorda met daarop Debussy, La Mer en Ravel, Ma Mère l’Oye. Mooie woorden door De Groene Amsterdammer, De Volkskrant en Luister over de cd volgden.

Ongebroken motivatie

De laatste uitgave met Debussy’s La Mer en Ma Mère l’Oye van Ravel onder leiding van de Italiaanse chefdirigent Antonella Manacorda is "een trots bewijs van overlevingskracht en ongebroken motivatie", aldus Bas van Putten van De Groene Amsterdammer.

Waarom zou Het Gelders Orkest na Van Beinum, Reiner, Haitink of Boulez nog Debussy opnemen? Deze vraag stelt de recensent zich bij het verschijnen van het nieuwste album van Antonello Manacorda en Het Gelders Orkest: “Dat is snel duidelijk. Het orkest heeft de extreem delicate, eeuwig beweeglijke, vaag-precieze zeebeelden van Debussy’s ‘esquisses symphoniques’ in de vingers. Men speelt nog de muziek die uitleg overbodig maakt, zelfs op cd."

“Deze Manacorda is een knettergoede dirigent. Zijn Ravel is ook al zo mooi.”
Lees de hele recensie van Bas van Putten op De Groene Amsterdammer.

Met ingehouden adem

Waardering: 9 Luister

Emile Stoffels van Luister is ook onder de indruk van Manacorda. "Om met de deur in huis te vallen: dit is een zeer overtuigende La Mer en denkelijk de meest overtuigende van de laatste tijd. Een paar Luister-edities terug was er ook al een zeer goede opname onder Ticciati met het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin op Linn Records, maar deze onder Manacorda is helemaal af."

"De catalogus staat bol van de meer dan uitstekende opnamen, maar deze mag er wezen. Ik heb me werkelijk verbaasd over hoe Manacorda de climaxen opbouwt en daar naartoe werkt. Ook zijn tempokeuzes zijn zeer geslaagd en hebben een bepaalde vanzelfsprekendheid die ik niet vaak hoor. Ik heb door de spanning die Manacorda opbouwt, vanaf het eerste moment met ingehouden adem zitten luisteren."

"En dan het stralende slot van het eerste deel: het spreekt zich helemaal uit. Als ik zou moeten kiezen tussen deze en de eerder besproken Linn-opname, zou ik voor deze Challenge-opname gaan. Het tweede werk op deze prachtige schijf is Ravels Ma Mère l’oye en dan niet de vijfdelige suite, maar het complete ballet. Deze opname is een must!"

Randje van Subliem

★★★★ De Volkskrant

"Het Gelders Orkest speelt Debussy en Ravel op het randje van subliem", aldus Guido van Oorschot in De Volkskrant. "Nu eens heiig, dan weer helder zijn de drie symfonische schetsen van Debussy's 'La mer'. Gewemel en gekwetter stijgen op uit Ravels 'Ma mère l'oye' (Moeder de Gans). Voor zo'n virtuoze Prélude doen Randstedelijke orkesten een moord."

De CD kan in de webshop van Het Gelders Orkest besteld worden.