Het Gelders Orkest maakt indruk met Russisch programma Recensie - Gepubliceerd op 14 mei 2018

terug naar overzicht delen

Afgelopen weekend verscheen in NRC een mooie recensie over het Russische programma dat momenteel door Het Gelders Orkest in samenwerking met Orkest van het Oosten wordt gespeeld in Gelderland en Overijssel. Dit programma is nog te beleven op 17 mei in Deventer, op 18 mei in Enschede en op 19 mei in Doetinchem.

Versterkt door Orkest van het Oosten, pianist Alexander Melnikov en trompettist Bob Koertshuis stond het symfonisch gezelschap garant voor Russische sferen.

De eerste maten van Rimski-Korsakovs Ouverture Groot Russisch Paasfeest maakten meteen indruk. "Technisch gezien klopte het tot in de puntjes, maar vooral de sfeer was zo goed getroffen: volks, groots, verfijnd, met een onverklaarbaar aura van het bovennatuurlijke."

Na de melodieuze Ouverture van meester-orkestrator Rimski-Korsakov volgde Sjostakovitsj’s Eerste pianoconcert, een solowerk in combinatie met een solotrompet. “Alexander Melnikov was de briljante, ontregelende solist, die de loungebarpiano van de opening haast achteloos uit zijn mouw schudde om een vingerknip later over te schakelen naar daverend, maar kraakhelder fortissimo”.

Ook de chemie tussen Koertshuis en Melnikov was zonneklaar. “Koertshuis schitterde in de quasi-jazzy of juist knetterend strakke tegenstemmen. En met zijn eenmansfanfare aan het slot stal hij de show.”

Lees hier de gehele recensie