Hans Blok Plv. aanvoerder contrabas

terug

Hans Blok

Hij begon op achtjarige leeftijd met trompet en verruilde dit instrument op de leeftijd van 14 jaar voor de basgitaar. Na in allerlei bandjes gespeeld te hebben leek een studie basgitaar lichte muziek aan het conservatorium van Hilversum aanvankelijk het meest voor de hand liggend.

Via het verplichte bijvak contrabas lichte muziek kwam hij in de voorbereidende fase in contact met de legendarische Peter Baas, bekend van de verhalenreeks, welke de klassieke kant van het contrabasspel ging onderrichten. Al snel werd klassiek contrabas steeds interessanter en de basgitaar verdween meer en meer naar de achtergrond.

Uiteindelijk won de opleiding klassiek contrabas en na het diploma DM behaald te hebben bij Peter Jansen in Hilversum, werd nog twee jaar in Amsterdam verder gestudeerd bij Peter Stotijn. Hans volgde twee masterclasses van Duncan McTier in Sion en bij de Britten-Pears school in Aldeburgh. In die tijd werd veel geremplaceerd bij het Radio Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest en andere professionele orkesten

Midden jaren 90 werd het proefspel bij het Orkest van het Oosten gewonnen en was de eerste professionele baan een feit. Sinds 2000 is Hans plaatsvervangend aanvoerder bij Het Gelders Orkest.