Meintje de Roest Aanvoerder altviool

terug

Meintje de Roest

Zij studeerde viool bij Ilona Sie Dhian Ho en Jaring Walta en altviool bij Gisella Bergman in Groningen. Haar masteropleiding altviool volgde zij bij Sven Arne Tepl en Nobuko Imai in Amsterdam en sloot zij juni 2008 succesvol af. Prijswinnaar was Meintje bij het Prinses Christina Concours en het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Zij was als soliste te horen in werken van onder andere Mendelssohn, Telemann en Piazolla.

Vanaf jonge leeftijd heeft Meintje een grote voorliefde voor het orkestspel. Tijdens haar studie speelde zij onder andere in het Nationaal Jeugd Orkest en het European Union Youth Orchestra. Van 2005 tot 2008 was Meintje in dienst bij het Noord Nederlands Orkest. Momenteel is zij als aanvoerder altviool verbonden aan Het Gelders Orkest. Daarnaast is zij als freelancer werkzaam bij een groot aantal Nederlandse symfonieorkesten, waaronder als aanvoerder.

Meintje treedt veelvuldig op in kamermuziekverband in wisselende samenstellingen. Met Het Gelders Strijkkwintet nam zij in 2011 haar eerste cd op, Kwint-Essens. Ze is een graag geziene gastspeler bij onder andere het Doelen Ensemble, het Valerius Ensemble, het Hortus Ensemble, de Amsterdam Soloists enASKO/Schoenberg. Concerten gaf zij in vrijwel alle Europese landen, Japan, Suriname en Brazilië.

Naast haar conservatoriumopleiding studeerde Meintje sociologie. In 2005 behaalde zij cum laude haar masterstitel met de afstudeerscriptie “Concertmagie of thuiscomfort. Waarom liefhebbers van klassieke muziek concerten bezoeken” die zij schreef tijdens haar stage bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Nog steeds heeft Meintje een speciale interesse in publieksbereik en het vinden van nieuwe doelgroepen voor klassieke muziek. Zo richtte zij met een aantal HGO collega’s de HGO Rebels op, waarvan inmiddels een aantal baanbrekende voorstellingen hebben plaatsgevonden met nieuwe muziek, wisselende concertvormen en bijzondere coproducties met andere kunstdisciplines.