Jan Willem van der Eijk Altviool

terug

Jan Willem van der Eijk

Jan Willem, geboren in Arnhem, begon op 8-jarige leeftijd met vioollessen aan de muziekschool in Arnhem, studeerde bij Jan Hulst en Dick de Reus aan het conservatorium, altviool bij Erno Steier.

Jan Willem van der Eijk, geboren in Arnhem, begon op 8-jarige leeftijd met vioollessen aan de muziekschool in Arnhem, studeerde bij Jan Hulst en Dick de Reus aan het conservatorium, altviool bij Erno Steier.

Hij was als viooldocent verbonden aan de muziekschool van Rheden en vervolgde zijn altviool studie bij Erwin Schiffer. Bovendien studeerde hij kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij speelde als aanvoerder ad-interim bij de altviolen van het Nationaal Orkest van België en als solo-altist bij het Waals kamerorkest, waarmee hij op tournee is geweest in China. Hij nam deel aan het kamermuziekconcours in Santiago di Compostella waarbij hij de Jose Miguel Ruez Morales prijs ontving. Verder maakte hij concertreizen met I Fiaminghi en Het Zwitsers Kamerorkest door Amerika en Alaska.

Jan Willem verlegde zijn horizon naar Zuid-Afrika (Durban) waar hij als viooldocent verbonden was aan de muziekscholen van Pietermaritzburg en Durban. Ook was hij plaatsvervanger altviool bij het Natal Philharmonisch Orkest. Inmiddels maakt hij al ruim twintig jaar deel uit van de altvioolgroep van Het Gelders Orkest en studeerde hij vorig jaar af in Theologie.

Favoriete muziekstuk voor symfonieorkest : “Mahler en Mozart. Mahler omdat het extreme emoties vertegenwoordigd, Mozart door zijn eenvoud en speelsheid.” Jan Willem bespeelt een Italiaanse altviool uit 1920. Naast zijn passie voor muziek verzamelt hij antiek.