Sylvia van der Grinten 1e Viool

terug

Sylvia van der Grinten

Zij werd geboren in Arnhem en begon op zeer jonge leeftijd met piano- en vioollessen. Zij studeerde viool aan het Amsterdams Conservatorium bij Jaap Schröder en vervolgde haar pianostudie bij Jaap Spaanderman. Na haar eindexamen viool bij Davina van Wely studeerde zij kamermuziek bij Rostislav Dubinsky en voltooide haar studie bij Herman Krebbers.

Zij werkte bij het voormalige Noordhollands Philharmonisch Orkest (waarmee ze solistisch optrad), het voormalige Radio Kamer Orkest en Radio Philharmonisch Orkest. Sinds 1991 maakt zij deel uit van de eerste violengroep van Het Gelders Orkest.

Vanaf 1996 is zij werkzaam als docente van de Jong Talentklas en Hoofdvakopleiding aan ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Incidenteel bereidt zij privé jonge violisten voor op het toelatingsexamen conservatorium. Daarnaast treedt zij op als coördinator van de vioolklas ArtEZ betreffende presentatieconcerten op buitenschoolse podia en voorspeelavonden in de Reulandzaal. Regelmatig fungeert zij als voorzitter van diverse commissies bij tentamens en examens.

Sylvia van der Grinten is een veelgevraagd jurylid bij concoursen zoals het Prinses Christina Concours en het Britten Concours. Leerlingen van haar vallen meermaals in de prijzen en een aantal hebben reeds goede banen verworven in Nederlandse orkesten en kamermuziekensembles.