Cécile Huijnen 1e Concertmeester

terug

Cécile Huijnen

Cécile Huijnen studeerde bij Davina van Wely en Jaap van Zweden. Ze won op jonge leeftijd een aantal prijzen, waaronder de Badingsprijs en de hoofdprijs van het Oskar Back Vioolconcours in 1987. Drie jaar later studeerde zij cum laude af, en ontving ze de Nicolai prijs en de Fock Medaille. Meteen daarna werd ze aangesteld als concertmeester van het Nederlands Balletorkest. Sinds 2000 is zij concertmeester van Het Gelders Orkest. Hier leidt zij ook haar eigen kamerorkestprogramma’s met barok- tot 20e-eeuwse repertoire.

Daarnaast is zij een veelgevraagd gastconcertmeester bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, Ludwig, het Residentie Orkest, The Bergen Philharmonic Orchestra en The Sydney Symfony Orchestra. Ze werkte met dirigenten als Yannick Nézet-Séguin, Neville Marriner, Lorin Maazel en Valeri Gergiev. 

Als solist profileerde Huijnen zich met laatromantische vioolconcerten zoals Strawinsky, Barber, Shostakovitsj en Korngold, maar ze maakt ook graag uitstapjes naar het klassieke en romantische repertoire. Met solisten als Gary Hoffman, Maximilian Hornung en Rick Stotijn speelde ze de grote dubbelconcerten. 

Huijnen is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wil haar grenzen blijven verleggen. De samenwerking met dans- en toneelgezelschappen is een grote bron van inspiratie. Ze had de muzikale leiding in de productie Kwartet van Toneelgroep Oostpool en ze toert regelmatig als solist met het Nederlands Danstheater.

Barok- tot hedendaags repertoire met gespecialiseerde ensembles brachten haar over de hele wereld.

Sinds 2012 vormt zij het succesvolle duo Huijnen & Hopman met accordeoniste Marieke Hopman. Ze bewerken het vooral romantische repertoire eigenhandig voor hun specifieke combinatie. Het debut-album ‘Dance!’ uit 2015 werd bejubeld door de (inter)nationale pers.

Daarnaast is Huijnen auditiecoach en gastpanellid van het radio 4-programma Diskotabel.

Huijnen is ook columnist: haar columns ‘Snapshot Klassiek’ - over de achtergronden in de klassieke muziek en het leven van een musicus - zijn wekelijks te horen in Passaggio op radio 4, en te lezen op Classicstogo.nl.