Anna Wiersum 1e Viool

terug

Anna Wiersum

Zij werd geboren in Groningen. Zij groeide op in Velp, waar zij begon met vioolles aan de muziekschool. Daarna volgden privélessen bij Radboud Oomens.Tijdens de middelbare school deed zij de vooropleiding aan het Arnhem’s conservatorium bij Bart Bleumers. De vakopleiding sloot zij af aan het Sweelinckconservatorium in Amsterdam bij Herman Krebbers. In Zwitserland speelde zij mee in de ‘Camarata Lysy’, en volgde lessen bij Alberto Lysy.

Sinds 1991 is zij verbonden aan Het Gelders orkest bij de eerste violen tutti.
Daarnaast speelt ze in verschillende kamermuziekensembles en geeft privéles.

Anna’s favorieten:
“Het vioolconcert van Glazounov. Toen ik vroeger mijn eerste pick-up had, en een opname van Heifetz, kon ik er eindeloos naar luisteren. Vooral het begin ervan.

Als violist kijk ik natuurlijk uit naar alle vioolsolisten. Dat Midori komt met Brahms lijkt me ook geweldig.

Ook de sinfonia concertante van Mozart voor viool en altviool is erg mooi. Met solisten uit eigen orkest, spannend! En dat gecombineerd met de’ verklarte Nacht’ van Schonberg is helemaal mooi. Die prachtige en ingewikkelde dromerige muziek op de rand van de Romantiek naar de twaalftoonsmuziek.”
Want romantischer kon het niet worden, dus daarna ging hij op zoek naar nieuwe wegen. Die spanning is in dit stuk al voelbaar.