Ensembles Grenzeloos speelplezier in kleine samenstelling

terug

Cascata Strijktrio

Het Cascata Strijktrio is in 2014 door Marjolein van Dingstee (viool), Meintje de Roest (altviool) en Inge Grevink (cello) opgericht. Het trio kende elkaar al vanuit verschillende andere kamermuziek ensembles en voelde dat er direct op vele vlakken een hele fijne match was. Het uitgebreide repertoire voor dit ensemble en de mogelijkheid om drie verschillende duo’s vanuit het strijktrio te vormen zorgen voor een grote flexibiliteit en een rijk palet aan mogelijkheden.  Sinds enkele jaren richt het trio zich ook op workshops voor (management) teams met als onderliggende thema’s communicatie, teamwork, leidinggeven en luisteren. Het trio voelt zich in de muziek nauw verbonden met de natuur en verkoos de kracht en continuïteit van de waterval als haar symbolische naam: het Cascata Strijktrio.

Het Cascata Strijktrio biedt de workshop 'Communiceren' aan. 

 

Het Gelders Blaaskwintet

Ze spelen al jaren samen in Het Gelders Orkest en sinds 2007 vormen zij het Gelders Blaaskwintet. Met de concerten oogstte het kwintet al snel positieve kritieken (o.a. van honorair gastdirigent Martin Sieghart) en in 2008 namen ze hun eerste cd op met aansprekende, toegankelijke muziek uit het ensemble repertoire. Het kwintet, bestaande uit Gudrun Bourel (fluit), Bram Kreeftmeijer (hobo), Mette Laugs (fagot), Irene Teepe (klarinet) en Kirsten Jeurissen (hoorn), had in 2009 een eigen succesvolle kamermuziekserie in de provincie Gelderland. Sindsdien geven zij concerten in het hele land en het speelplezier is alleen maar groter geworden.

Het blaaskwintet heeft een zeer gevarieerd repertoire, met ontroerende, vrolijke en soms ook gekke muziek. Van Sweelinck en Danzi via Brahms naar Lygeti, alle muziekstijlen komen aan bod. De mondelinge, persoonlijke toelichtingen bij de te spelen muziek voegen aan de concerten een extra dimensie toe, die de concertbelevenis zeker zal vergroten! De cd, met werken van o.a. Mozart, Andriessen, Brahms en Debussy is na afloop van elk concert voor slechts 10 euro te koop. De kwintetleden zijn uiteraard bereid de cd’s te signeren! De cd is ook te koop in de winkel

Het Gelders Blaaskwintet biedt de workshop 'Oordeelvrij luisteren' aan. 

www.hetgeldersblaaskwintet.nl

Prisma Ensemble

De spelers van het prisma ensemble, bestaande uit Arthur Orné (Viool), Eva Bengtsson (Viool), Marieke Wenink (Altviool) en Joke Den Heijer (Cello), maken allen deel uit van Het Gelders Orkest. Hun liefde voor muziek reikt verder dan alleen de concertzaal. Dat muziek van grote betekenis is voor ons maatschappelijk leven beweegt het ensemble om muziek in te zetten als middel, als voorbeeld, als inspiratiebron om de wereld om ons heen in beweging te zetten; en om ons wereldburgers te verbinden.

Wat wij als musici elke dag ervaren willen we uitdragen, niet alleen in de concertzaal maar ook op de werkvloer, zonder afstand, adembenemend dichtbij. Ervaar de kracht van muziek!

Het Prisma Ensemble biedt o.a. de workshop 'Samenwerken' aan. 

Van Dingstee-Grevink Duo

Sinds juni 2012 vormen Marjolein van Dingstee en Inge Grevink het Van Dingstee Grevink Duo. Hun gezamenlijke passie voor het duo van Zoltan Kodaly bracht hen samen en sindsdien zijn programma's uitgebreid en concerten op diverse locaties en gelegenheden gespeeld. De thuisbasis van Marjolein en Inge is Het Gelders Orkest. Daarnaast remplaceren zij regelmatig bij o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest en hebben een rijk kamermuziek verleden. Marjolein was mede-oprichter en ruim 20 jaar lid van het Van Dingstee Kwartet en nam deel aan diverse festivals in binnen- en buitenland waaronder Tanglewood Music Center Festival in de Verenigde Staten. Inge studeerde o.a. bij Raphael Wallfisch in Zürich, nam deel aan diverse festivals zoals Schleswig Holstein Musikfestival Orchester en speelde als solocelliste in het Gustav Mahler Jugend Orchester. 

Sinds 2014 vormen ze samen met Meintje de Roest het Cascata Strijktrio. Zij brengen hun passie voor kamermuziek over via woord en daad. Zo geven ze naast luchtige toelichtingen op werken tijdens concerten ook workshops en trainingen op maat. 

HGO Brass

U ziet hen altijd broederlijk bij elkaar op het podium als Het Gelders Orkest een concert geeft. Met elkaar geven ze volheid en volume aan het symfonieorkest. En dat doen ze al jaren met veel plezier. Daarbuiten hebben alle leden nog de nodige activiteiten. Ze spelen regelmatig in andere orkesten in binnen- en buitenland en treden zo nu en dan solistisch op. Ze geven les aan conservatoria, muziekscholen en privéleerlingen maar ook zijn ze als dirigent of anderszins te vinden in de rijke wereld van de harmonie, fanfare en brassband. Met een zekere regelmaat zoeken ze elkaar op om met zijn zevenen in klein verband te spelen en te concerteren. Zoals trombonist Christian Ansink het verwoordt: “Bij het orkest ben je vaak met het grote gebaar bezig, met de kracht en decibellen van de orkestrale klank. Dan is het heerlijk om ook eens bezig te kunnen zijn met de subtiele mogelijkheden van onze instrumenten. In klein verband scheppen we een sfeer van kamermuziek en concentreren ons op mooie details, perfect samenspel en een uitgebalanceerde samenklank. Het is een prachtige aanvulling op ons vak die veel voldoening schept en die ik niet graag zou willen missen”. Al weer bijna 12 jaar treden ze in deze samenstelling op, vroeger onder de ensemblenaam HGO7. Vaak is dat onder de noemer van de kamermuziekconcerten van Het Gelders Orkest, maar een enkele keer spelen ze ook buiten orkestverband voor speciale gelegenheden.

Bij de opening van het vernieuwde Huis der Provincie op 20 september 2017 in Arnhem speelde HGO Brass ook. Speciaal voor deze gelegenheid werd een arrangement geschreven van de twee meest beroemde aria's uit het operarepertoire. Samen met operaster Amira Willighagen brachten zij het 'O Mio Babbino Caro' & 'Nessun Dorma'. Koning Willem-Alexander was hier ook bij aanwezig.

Het Gelders Klarinetduo

Irene Teepe en Arno Stoffelsma spelen al geruime tijd samen in Het Gelders Orkest. Zij werden in 2014 gevraagd om, met een deel uit de Sonate voor 2 klarinetten van Francis Poulenc, de opening van de voorstelling Kwartet te verzorgen. Deze spannende opening werd zeer goed ontvangen. Omdat de combinatie van 2 klarinetten ook buiten orkestverband zeer goed werkt besloten zij om vaker gezamenlijk op te treden. Zo volgden er optredens in onder andere Dudok, museum het Valkhof en recentelijk in Showroom Arnhem (in het kader van een architectuuravond).

Naast stukken voor 2 klarinetten spelen Arno & Irene ook stukken met basklarinet of een combinatie met esklarinet en/of bassethoorn. Het repertoire voor deze combinatie is divers. Arrangementen van Bach en Mozart zijn mogelijk maar ook Klezmer en Jazz behoren tot de mogelijkheden.  

Het Gelders Ensemble

Het Gelders Ensemble is in 2011 opgericht door enthousiaste musici Pieternel van Lent (viool), Boukje Raes (vioo) en Joost Hillen (contrabas) uit het Gelders Orkest. De musici vonden het bijzonder en uitdagend om zich te ontwikkelen in verschillende muziekstijlen. Zij zijn afzonderlijk al erg thuis in het kamermuziek repertoire maar hebben zich intussen verder verdiept in Walzen, Tango’s, Klezmer, Ragtimes en zelfs popnummers.

Het ensemble speelt op concerten, feestjes, begrafenissen en wij hebben ontwikkelde programma’s voor educatieve concerten toegespitst op verschillende doelgroepen en leeftijdscategorieën. Wij zorgen voor een sfeer die past bij ieders persoonlijke wensen. www.hetgeldersensemble.nl

Ensemble Rei

Rei is een Grieks woord uit een gezegde van een oud-Grieks geleerde, Herakleitus. Hij was de eerste die doorzag dat in de kern der dingen beweging en geen vaste materie zit. Zijn uitspraak was: “ Ta panta rei”. Wat wil zeggen: alles stroomt. We leven in een wereld die dit nu meer dan ooit waar maakt. Alles verandert voortdurend en steeds sneller.

Zo ook ambieert dit ensemble, bestaande uit Aristotelis Potamianos (contrabas) en Maike Reisener (cello) zeer flexibel combinaties van strijkers in kamermuziek formaties te presenteren.

Van duet tot nonet en van Barok tot Rock! Een ander drijfveer van dit ensemble is om zo veel mogelijk nationaliteiten bij elkaar te brengen. Ons idee is dat muziek de mensen samen brengt, en als een universele taal tussen de verschillende talen en culturen, bruggen slaat. In een tijd van terugkerende polarisatie op allerlei fronten, vinden wij dat er een voorbeeld uit de kunst en de muziek moet komen, dat ons, allemaal zo verschillend, tot verzoening brengt. Ook de muziek die wij willen voordragen is zeer uiteenlopend: van Barok tot Rock! 

De verschillende muziekstukken en onze passie leveren daarbij ook een hoop verhalen! Het kan met de componist te maken hebben, of een legendarische uitvoering of een ervaring van de musicus zelf! Door de kleine setting en intieme sfeer ervaren het publiek en de musici gezamenlijk een unieke Reis. www.ensemble-rei.com

ContraBasta

Het Gelders Contrabas Ensemble heeft een nieuwe naam! Contrabasta.

Contrabas is niet slechts een instrument, het is een begrip, een ideologie! Je kiest er niet voor om contrabas te leren spelen, het overkomt je! Op een dag raak je er verliefd op en daar zit je de rest van je leven mee! Wij (Aristotelis Potamianos, Hans Blok, Joost Hillen, Jacinta Molijn en Julianne Vogel) zijn de basgroep van Het Gelders Orkest, vijf bassisten in hart en nieren en we vinden de contrabas het begin en het einde van de muziek! Er gaat niets boven een contrabas, behalve meer bassen bij elkaar natuurlijk! Daarom zijn wij met ContraBasta kamermuziek in allerlei combinaties van contrabassen gaan spelen: duet, trio, kwartet en kwintet, als het maar mooie muziek is. En we maken geen onderscheid in genres en stijlen, wat ons betreft gaan we van klassiek tot jazz en van barok tot rock! We spelen zowel originele composities als arrangementen van onszelf en van anderen, en we hebben vooral ontzettend veel lol met elkaar. Zoals toen we klein waren, hetgeen wij het leukste vinden is met onze vrienden spelen! Wilt u meer info of een concert aanvragen? Neem dan contact op.