Per-Otto Johansson Dirigent

terug

Per-Otto Johansson

Per-Otto Johansson studeerde aan de Muziekhogeschool van Malmö en het Koninklijk Deens Conservatorium in Kopenhagen. In beide landen kreeg hij al snel bekendheid door zijn optredens met vrijwel alle grote orkesten, waaronder de symfonieorkesten van Göteborg, Malmö, Odense en Kopenhagen. In 2007 dirigeerde hij tijdens het gala en de ceremonie van de Nobelprijs in Stockholm.

Maar ook buiten Scandinavië geniet hij bekendheid. Zo was hij van 2007 tot 2010 chef-dirigent bij het Theater Vorpommern. In Nederland werkte hij samen met onder meer het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten en met regelmaat Het Gelders Orkest.

Als operadirigent heeft Per-Otto Johansson naam gemaakt bij onder meer de Deense Nationale Opera en de opera van Malmö. In Nederland heeft hij een goede band met Opera Zuid waar hij gedenkwaardige producties leidde van onder meer Verdi’s La traviata, Rigoletto en Il barbiere di Siviglia van Rossini.

Dit seizoen werken het orkest en Per-Otto Johansson samen met violiste Liza Ferschtman in het Vioolconcert van Prokofjev en met pianist Aidan Mikdad tijdens het wervelende  nieuwjaarsconcert.

Ook dit jaar zal Per-Otto Johansson Het Gelders Orkest dirigeren in het mulitmediale herdenkingsconcert Bridge to Liberation Experience. Het doet hem beseffen dat hij nooit oorlog in zijn nabijheid heeft meegemaakt. Met zijn schoolgaande dochter had hij een diepgaand gesprek waarvoor je zou moeten vechten in een oorlog: Haar antwoord was ‘niet voor je land of mensenrechten, maar voor cultuur. Zonder cultuur hebben we niets om voor te vechten.’

Te zien in de volgende programma's 2019-2020