Nikolai Alexeev Vaste gastdirigent

terug

Nikolai Alexeev

Stammend uit een zeer muzikaal gezin studeerde Nikolai Alexeev in zijn geboortestad Sint Petersburg onder andere bij Mariss Jansons. Nog tijdens zijn studie won hij in 1982 het Herbert-von-Karajan-Wettbewerb Berlin. Ook de dirigentenconcoursen van Praag en Tokio zette hij enkele jaren later op zijn naam. In 2000 volgde hij zijn leermeester Jansons op bij het Philharmonisch Orkest van Sint-Petersburg, waar hij nu nog steeds aan verbonden is.

Van 2001 tot 2010 was hij chef-dirigent van het Estlands Nationaal Symfonie Orkest. Voor zijn verdienste voor dit orkest werd hij geëerd met de Staatsprijs van de Republiek Estland. Als gastdirigent leidde Nikolai Alexeev onder meer de Staatskapelle Dresden, het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en het Nationaal Orkest van België. In Nederland concerteerde hij onder meer met de diverse radio-orkesten, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentieorkest. Momenteel is hij hoofd van de afdeling symfonische muziek van het conservatorium in Sint Petersburg. In 2006 ontving hij de eretitel ‘Artiest van het Volk van de Russische Federatie’.

Al sinds 2002 is Nikolai Alexeev vaste gastdirigent bij Het Gelders Orkest. Een langdurige verbintenis die zijn vruchten heeft afgeworpen. Naast de talloze concerten hebben orkest en dirigent een aantal door pers en publiek hooggewaardeerde cd-opnames met symfonieën van Sjostakovitsj gemaakt.