Martin Sieghart Honorair gastdirigent

terug

Martin Sieghart

Hoewel hij al weer enkele jaren geleden als chef-dirigent afscheid nam van Het Gelders Orkest is Martin Sieghart nog steeds een vertrouwde verschijning. Dat kan ook niet anders met zijn benoeming tot honorair gastdirigent van het orkest in 2009.

Na zijn studies cello, piano, orgel en orkestdirectie was hij negen jaar solocellist bij de Wiener Symphoniker. Daarna startte zijn carrière als dirigent, eerst van het Münchener Kammerorchester, daarna van het Bruckner Orchester in Linz - waarmee hij diverse symfonieën van de naamgever op cd vastlegde - en de Opera van Linz. In 2003 werd hij benoemd tot chef-dirigent van Het Gelders Orkest. Sieghart bracht zijn liefde voor Mahler en Bruckner, maar ook voor Johann Strauss, mee naar Gelderland, wat leidde tot tal van bijzondere uitvoeringen.

Bij vele orkesten heeft Martin Sieghart in de loop der jaren de baton gevoerd, zoals de Wiener Symphoniker, het Philharmonia Orchestra London en het Residentieorkest. Hij was chef van het internationale kamerorkest Spirit of Europe en doceerde orkestdirectie aan de Kunstuniversität Graz. Al langere tijd loopt Sieghart rond met het idee een boek over zijn muzikale ervaringen te schrijven. Een titel heeft hij al: Anleitung zum Unglücklichsein eines Dirigenten. Het tekent de relativerende kracht van deze inspirerende dirigent.