Hartmut Haenchen Dirigent

terug

Hartmut Haenchen

Hartmut Haenchen studeerde aan de Hochschule für Musik in Dresden en won in diezelfde stad in 1971 de eerste prijs tijdens het Carl Maria von Weber Wettbewerb. Destijds was hij al sinds 1966 chef-dirigent bij de Staatskapelle Halle en enkele jaren later in Zwickau. In diezelfde tijd maakte hij zijn succesvolle debuut bij de Staatsoper Berlin.

Van 1973 tot 1976 was hij dirigent van de Dresdner Philharmonie en het daaraan verbonden koor, en leidde hij voorstellingen bij de Staatsoper Dresden. Van 1976 tot 1979 was hij leider van de Mecklenburgische Staatskapelle en het Staatstheater in Schwerin. Daarna werd hij chef-dirigent van het Kammerorchester C.Ph.E. Bach waar hij tot 2014 bleef.

In Nederland kent men Hartmut Haenchen het beste van zijn jarenlange verbintenissen tussen 1986 en 2002 met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en de Nationale Opera. Voor zijn grote verdiensten bij deze gezelschappen werd hij in 1996 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Naast alle vaste engagementen treedt Hartmut Haenchen met grote regelmaat op als gastdirigent. Zo leidde hij concerten bij de Berliner Philharmoniker, het Gewandhausorchester Leipzig en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook was hij te gast bij operahuizen in onder meer Parijs, Londen en Tokyo en leidde hij producties bij de Bayreuther Festspiele en de Scala in Milaan.