Ed Spanjaard Dirigent

terug

Ed Spanjaard

Er zijn maar weinig dirigenten in Nederland die zo veelzijdig zijn als Ed Spanjaard. Hij dirigeert oude muziek, romantisch repertoire, opera en natuurlijk hedendaagse muziek. Al 35 jaar is hij leider van het Nieuw Ensemble waarmee hij talloze wereldpremières verzorgde. 

Tot 2012 was hij chef-dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest. Bij zijn afscheid werd hij geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Van seizoen 2017-2018 tot en met seizoen 2018-2019 was Ed Spanjaard vaste dirigent van het Orkest van het Oosten.

Daarnaast leidde hij ensembles voor moderne muziek als Klangforum Wien, Ensemble Modern en het befaamde Ensemble Intercontemporain, maar ook orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, de Münchner Philharmoniker, de Nederlandse Bachvereniging en het Orkest van de Achttiende Eeuw. In de loop der jaren heeft hij een indrukwekkende discografie opgebouwd.

Naast symfonisch werk heeft Spanjaard zijn sporen verdiend in de opera. Hij leidde verscheidene producties bij De Nationale Opera. Zijn Pelléas et Mélisande van Debussy bij de Opéra National De Lyon werd alom geprezen als een unieke uitvoering. En bij de Nederlandse Reisopera voerde hij tussen 2009 en 2012 de complete Ring van Wagner uit, een prestatie die door de critici met bewondering werd begroet. Sinds 2012 is Ed Spanjaard hoofdvakdocent orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Te zien in de volgende programma's 2019-2020

Bruid te koop!

Bekijk concert
  • Ed Spanjaard, Consensus Vocalis, Nederlandse Reisopera
  • Enschede, Zwolle
  • 14 maart 2020 - 18 april 2020