Christian Vásquez Dirigent

terug

Christian Vásquez

Deze Venezolaanse dirigent heeft zijn opleiding genoten dankzij wat men in zijn geboorteland ‘El Sistema’ noemt: een gratis staatssysteem voor muziekonderwijs. Het systeem brengt kinderen uit kansarme wijken in inmiddels ongeveer 90 landen met muziek in aanraking. Daarnaast biedt het de meest getalenteerde kinderen een professionele opleiding.

Zo begon Christian Vásquez als negenjarige violist in een van de jeugdorkesten van het land. Vanaf 2001 studeerde hij orkestdirectie onder leiding van José Antonio Abreu, de oprichter van El Sistema. Vásquez leidde diverse jeugdorkesten, maar zijn grote doorbraak kwam in 2008 toen hij bij het Simón Bolívar Jeugdorkest Mahlers Tweede symfonie dirigeerde. Met dit orkest maakte hij ook diverse tournees. Het bracht de dirigent onder de aandacht van veel andere orkesten zoals het Philharmonia Orchestra in Londen, het Gewandhausorchester in Leipzig en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Christian Vásquez is sinds 2013 chef-dirigent van het Symfonieorkest van Stavanger en het Teresa Carreño Jeugdorkest van Venezuela, waarmee hij enige tijd geleden een grote Europese tournee maakte. Begin 2015 debuteerde hij als operadirigent bij de Noorse Opera. Tussen Het Gelders Orkest en Christian Vásquez bestaat al jaren een warme band. Van 2016 tot begin 2019 was hij als vaste gastdirigent aan het orkest verbonden.