Christian Vásquez Vaste gastdirigent

terug

Christian Vásquez

De Venezolaanse dirigent Christian Vásquez heeft zijn opleiding genoten onder de bescherming van wat men in zijn geboorteland ‘El Sistema’ noemt: een gratis staatssysteem voor muziekonderwijs. Het systeem brengt alle kinderen overal in het land met muziek in aanraking. Daarnaast biedt het de meest getalenteerde kinderen een professionele opleiding.

Zo begon Vásquez als negenjarige violist in één van de jeugdorkesten van het land. Vanaf 2001 studeerde hij orkestdirectie onder leiding van José Antonio Abreu, de oprichter van El Sistema. Zijn grote doorbraak kwam in 2008 toen hij bij het Simón Bolívar Jeugdorkest Mahlers Tweede symfonie dirigeerde. Met dit orkest maakte hij ook diverse tournees. Het bracht de dirigent onder de aandacht bij veel andere orkesten zoals het Philharmonia Orchestra in Londen, het Residentieorkest, het Gewandhausorchester in Leipzig en vorig jaar het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Christian Vásquez is sinds 2013 chef-dirigent van het Symfonieorkest van Stavanger en het Teresa Carreño Jeugdorkest van Venezuela waarmee hij enige tijd geleden een grote Europese tournee maakte. Begin 2015 debuteerde hij ook als operadirigent bij de Noorse Opera.

Tussen Het Gelders Orkest en Christián Vasquez bestaat al jaren een warme band. Sinds begin 2016 is hij als vaste gastdirigent aan het orkest verbonden. U zult de komende jaren nog veel van hem horen.

Lunch Classic Slagwerkspektakel met Collin Currie

Bekijk concert
  • Christian Vásquez
  • Arnhem
  • 23 mei 2018

Slagwerkspektakel met Colin Currie

Bekijk concert
  • Christian Vásquez, Colin Currie
  • Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Amsterdam
  • 23 mei 2018 - 27 mei 2018