Bas Wiegers Dirigent

terug

Bas Wiegers

Als musicus was Bas Wiegers violist bij het Asko Ensemble en Trio 7090. Ook was hij regelmatig te gast bij uiteenlopende ensembles als het Schönberg Ensemble en de Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast startte Bas Wiegers een succesvolle carrière als dirigent, die extra gestimuleerd werd door een beurs van het Kersjes Fonds in 2009.

In de loop der jaren dirigeerde hij onder meer het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Asko|Schönberg. Ook bij Het Gelders Orkest was hij al diverse malen te gast. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest trad hij bij grote producties op als assistent-dirigent bij onder andere Péter Eötvös en Mariss Jansons, en leidde hij zelf enkele concerten. In het buitenland kreeg hij bekendheid met optredens bij ensembles voor moderne muziek als Klangforum Wien, waarvan hij sinds 2018 eerste gastdirigent is.

Bas Wiegers vergeleek dirigeren wel eens met fietsen. ‘Dat is eigenlijk een heel gecompliceerde handeling die je, nadat je het geleerd hebt, gedachteloos doet. Dirigeren is net zo lastig. Je moet aan alles denken, de musici, de noten, het totaal van de compositie. En om dat dan allemaal ‘te vergeten’ en gewoon lekker te gaan fietsen, dat vind ik het moeilijkste.’ 

Te zien in de volgende programma's 2019-2020