Antonello Manacorda Dirigent

terug

Antonello Manacorda

In november 2009 stond Antonello Manacorda voor het eerst op de bok bij Het Gelders Orkest. Een gepassioneerde Italiaan met een gedrevenheid die indruk maakte op de musici en het publiek, maar ook hem zelf raakte: ‘Het was voor mij de meest bijzondere en verbluffende week die ik ooit in mijn nog korte carrière had meegemaakt’, herinnert hij zich nog. Twee jaar en vier schitterende programma’s later kon hij zich chef-dirigent noemen van Het Gelders Orkest. Dit bleef hij tot november 2018.

Inderdaad, in 2011 bij zijn aanstelling nog een korte carrière, maar wel een indrukwekkende. Manacorda studeerde aanvankelijk viool, onder andere bij Herman Krebbers in Amsterdam. In 1997 richtte hij met Claudio Abbado en enkele andere leden van het Gustav Mahler Jugend Orchester het Mahler Chamber Orchestra op, waar hij als concertmeester optrad. In 2002 besloot hij zich op het dirigeren toe te leggen en volgde twee jaar lessen bij Jorma Panula. In 2006 volgde zijn eerste vaste verbintenis als chef-dirigent bij het ensemble I Pomeriggi Musicali in Milaan. Hier oogstte hij veel lof voor zijn creatieve en intelligente programmering. In september 2010 werd Manacorda benoemd tot chef-dirigent van de Kammerakademie Potsdam, waar hij nog steeds aan verbonden is.

Daarnaast trad hij als gast op bij een groot aantal orkesten waaronder de Dresdner Philharmoniker, het Mozarteumorchester Salzburg en het Sidney Symphony Orchestra. Op operagebied maakte hij naam bij theaters als De Munt in Brussel, La Fenice in Venetië, het Theater an der Wien en de Bayerische Staatsoper München. Afgelopen jaar maakte hij zijn succesvol debuut bij de Glyndeborne Opera. Ook op cd is Manacorda veelvuldig te beluisteren. In 2014 kwam zijn opname uit van de Vierde symfonie van Mahler met Het Gelders Orkest die Luister treffend omschreef: ‘Deze cd is een mooie gelegenheid om duidelijk te maken dat Nederland ook buiten de Randstad uitstekende orkesten heeft.’

In de jaren die Antonello Manacorda voor Het Gelders Orkest staat, is hij altijd kritisch naar zichzelf blijven kijken: ‘Het vak van dirigent is überhaupt wat ondefinieerbaar. Naarmate je het langer doet, zou je langzaam de indruk kunnen krijgen dat je iets met je handen kunt. Meer is het eigenlijk niet. Ik gebaar en een ander speelt. Ik ben inmiddels zekerder maar tegelijkertijd ook twijfelzuchtiger geworden. In mijn opvatting kan ieder concert altijd beter.’

Na zeven jaar chef-dirigentschap nam Antonello Manacorda dit seizoen afscheid van Het Gelders Orkest. In november 2018 dirigeerde hij zijn laatste concert als chef-dirigent bij het orkest.

Beeld en geluid