Solisten

Alexander Gavrylyuk

Volgens de befaamde violist Jascha Heifetz moet de ware solist beschikken over ‘de zenuwen van een stierenvechter, de spijsvertering van een boer, de vitaliteit van een bordeelhoudster, de tact van een diplomaat en de concentratie van een Tibetaanse monnik.’ Het waren deze kwaliteiten die de NRC in een recensie vol overtuiging aan Alexander Gavrylyuk toedichtte

Lees verder >

Annemarie Kremer

Annemarie Kremer studeerde aan het conservatorium in Maastricht, waar zij zangles kreeg van Mya Besselink, en de Nederlandse Opera Studio. Haar eerste en meteen zeer succesvolle engagement kreeg ze in 2004 bij de Opera van Aken. Daarna begon haar ster snel te stijgen en kreeg ze uitnodigingen van diverse operahuizen waaronder in Nederland Opera Zuid.

Lees verder >

Antoine Tamestit

Onder altviolisten zijn grote solisten dun gezaaid, maar Antoine Tamestit is er ongetwijfeld één van. Met zijn indrukwekkende carrière heeft hij bewezen tot dat sterrendom te behoren. De Daily Telegraph roemde zijn “rijke klank en bourgondisch timbre” naar aanleiding van zijn door de BBC met vijf sterren bekroonde cd met Harold in Italy van Berlioz. 

Lees verder >

Bachkoor Apeldoorn

Het Bachkoor Apeldoorn begon zijn bestaan in 1933 als de Christelijk Gemengde Zangvereniging Apeldoorn onder leiding van Herman Knipscheer. Na de oorlog veranderde de naam in Christelijke Oratoriumvereniging ‘Johann Sebastian Bach’ en kreeg Piet Halsema de leiding. 

Lees verder >

Bachkoor Nijmegen

In 1945 werd het ‘Comité Nijmeegse Matthäus-Passion’ gevormd, dat in het daarop volgende jaar daadwerkelijk een uitvoering van Bachs Matthäuspassion uitvoerde. Uit dit eerste initiatief is het Bachkoor Nijmegen ontstaan, dat nog steeds tot één van de belangrijkste grote amateurkoren uit de regio behoort.

Lees verder >

Baiba Skride

Baiba Skride verbaasde de wereld met haar overtuigende winst tijdens de befaamde Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel in 2001. Het opende voor haar talloze deuren van grote concertzalen in de wereld, zoals het Wiener Konzerthaus en het Amsterdamse Concertgebouw.

Lees verder >

Beatrice Berrut

De Franse pers prees de Zwitserse pianiste Beatrice Berrut om “haar zilveren klank en haar warme, elegante spel” en vergeleek haar zelfs met een grootheid als Vladimir Horowitz. De befaamde violist Gidon Kremer nodigde haar in 2005 persoonlijk uit voor zijn eigen festival in Basel waar zij sindsdien regelmatig te gast is. 

Lees verder >

Bram Kreeftmeijer

Stammend uit een muzikale familie kreeg Bram Kreeftmeijer al in zijn jonge jaren les op blokfluit en piano, maar uiteindelijk werd de hobo toch zijn instrument. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium waar hij al na drie jaar met onderscheiding zijn opleiding voltooide. Nog tijdens zijn studie werd hij in 1995 benoemd tot solohoboïst bij Het Gelders Orkest.

Lees verder >

Cécile Huijnen

Cécile Huijnen studeerde bij Davina van Wely en Jaap van Zweden en won op jonge leeftijd een aantal prijzen, waaronder in 1987 de hoofdprijs van het Oskar Back Vioolconcours samen met de Badingsprijs. In 1990 studeerde zij cum laude af en ontving daarbij tevens de Nicolai prijs en de Fock medaille. Sinds 2000 is zij als eerste concertmeester verbonden aan Het Gelders Orkest.

Lees verder >

Cédric Tiberghien

In februari 2007 was de Cédric Tiberghien voor het eerst te gast bij Het Gelders Orkest. Sindsdien maakte deze opmerkelijke Franse pianist met grote regelmaat zijn opwachting bij het orkest. En niet zonder reden voor een artiest over wie een recensent schreef dat zijn “beheersing van kleur, dynamiek, frasering en virtuositeit verbazingwekkend is”.

Lees verder >

Dénes Várjon

De Hongaar Dénes Várjon behoort tot de bekendste pianisten van zijn land, die overal met groot succes op de wereldpodia optreedt. “Várjons frisse benadering en technische beheersing leverden een opmerkelijk en opwindend recital op”, aldus de vakpers over één van zijn soloconcerten. 

Lees verder >

Doric String Quartet

De vier leden van het Doric String Quartet vonden elkaar in 1998 bij de organisatie voor kamermuziektraining Pro Corda. Zij studeerden als kwartet in Parijs en Basel en wonnen diverse prijzen waaronder de Osaka International Chamber Music Competition in 2008. 

Lees verder >

Emma Bell

Als tiener bracht Emma Bell haar buren al tot wanhoop door voortdurend luidkeels Madame Butterfly van Puccini te zingen. Na haar opleiding aan de Royal Academy of Music won ze in 1998 de Kathleen Ferrier Award. Daardoor kreeg ze gelegenheid om bij de Glyndebourne Opera on Tour de hoofdrol in Rodelinda van Handel te zingen. Een jaar later was ze BBC New Generation Artist.

Lees verder >

Francesca Dego

Al op haar veertiende gaf de Italiaanse violiste Francesca Dego een gedenkwaardige uitvoering van Beethovens vioolconcert. Enkele jaren later was zij de jongste prijswinnaar tijdens het Paganini Concours in Genua. 

Lees verder >

Glennis Grace

Glennis Grace (Amsterdam, 19 juni 1978) behoort al jarenlang tot één van de beste zangeressen die ons land rijk is. Haar carrière begint al op jonge leeftijd wanneer zij als 11-jarig meisje het podium deelt met Julio Iglesias. 

Lees verder >

Harriet Krijgh

“Nog wordt ze beschouwd al een verborgen juweel, maar dat zal spoedig veranderen”, schreef de vakpers enige jaren geleden over celliste Harriet Krijgh. Woorden die zij in haar nog korte carrière volledig waargemaakt heeft. 

Lees verder >

Hubert Fermin

Hubert Fermin studeerde Theaterwetenschap in Amsterdam en is inmiddels al meer dan veertig jaar acteur. Hij speelde vijfentwintig seizoenen bij Toneelgroep De Appel en werkte mee aan de Nationale Toneel-voorstellingen Maria Stuart en De Kersentuin, beide in de regie van Erik Vos.

Lees verder >

Inge Grevink

Inge Grevink studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Elias Arizcuren en Jeroen den Herder. In Zwitserland kwam ze onder de hoede van Raphael Wallfisch aan de Hochschule für Musik und Theater Zürich, waar ze haar solistendiploma behaalde.

Lees verder >

Janine Jansen

Als lid van een zeer muzikale familie, lag het voor de hand dat ook Janine Jansen de muziek zou volgen, maar zij kon nauwelijks bevroeden dat ze zou uitgroeien tot de allergrootste musiciennes van de wereld. De Times kenmerkte haar fenomenale vioolspel kernachtig als “een uiterst verleidelijke dans van kleur en klank”.

Lees verder >

Lisa Larsson

De Zweedse sopraan Lisa Larsson begon haar carrière als fluitiste en studeerde vervolgens zang in Basel. Haar eerste engagement was bij het Opernhaus Zürich, waar ze onder grote dirigenten als Nikolaus Harnoncourt en Franz Welser-Möst zong.

Lees verder >

Liza Ferschtman

Als dochter van befaamde Russische musici, kreeg Liza Ferschtman al op vijfjarige leeftijd haar eerste vioollessen. Zij volgde haar studie eerst bij Herman Krebbers en later aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en de Guildhall School of Music and Drama. 

Lees verder >

Lucas Jussen

De broers Jussen; inmiddels een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Stormenderhand veroverden Lucas en Arthur Jussen de wereld als pianospelend wonderkind-duo. Inmiddels zijn het jonge volwassen solisten die gezamenlijk en afzonderlijk worden geroemd voor hun diep doorleefd en gerijpt pianospel.

Lees verder >

Magda Amara

De Russische pianiste Magda Amara behoort in haar eigen land tot één van de meest vooraanstaande pianostudenten. Ze won prijzen op vele grote concoursen, waaronder het Ennio Porrino piano concours in Italië en de Vladimir Horowitz International Competition. 

Lees verder >

Michael Prins

Michael Prins (1985) brak eind juli 2013 door toen hij het tweede seizoen van het televisieprogramma De beste singer-songwriter van Nederland won. Hij versloeg in de finale een van de publiekslievelingen Maaike Ouboter.

Lees verder >

Midori

Al op driejarige leeftijd zette de befaamde Japans / Amerikaanse violiste Midori haar eerste schreden op het pad de muziek, met vioolessen van haar moeder.

Lees verder >

Peter Verduyn Lunel

Fluitist Peter Verduyn Lunel kreeg zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium van Abbie de Quant. Ook volgde hij lessen in Londen bij William Bennet en Geoffrey Gilbert. Nog tijdens zijn studie werd hij solofluitist bij het Heidelberger Kammerorchester, waarna hij dezelfde functie had bij het Radio Symfonie Orkest. 

Lees verder >

Ralph van Raat

Ralph van Raat één van de meest gevraagde pianisten van ons land die wereldwijd concerten en recitals geeft. In het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ had hij zijn eigen concertseries, evenals een eigen serie op Radio 4. 

Lees verder >

Remy van Kesteren

Met de hoogste onderscheiding sloot harpist Remy van Kesteren zijn opleiding af aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Talloze prijzen wist hij in de wacht te slepen op gerenommeerde harpconcoursen in Nederland, Rusland en Israël. 

Lees verder >

Rob van der Laar

Als kind was hoornist Rob van de Laar, stammend uit een muzikaal gezin, al lid van het JeugdOrkest Nederland, waarmee hij binnen, maar ook buiten Nederland talrijke tours maakte. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag onder Herman Jeurissen. Van 2008 tot 2013 speelde hij in het Residentieorkest. 

Lees verder >

Rosanne Philippens

Rosanne Philippens begon op driejarige leeftijd met viool spelen. Ze studeerde bij onder andere Coosje Wijzenbeek, Vera Beths en Ulf Wallin. In juni 2009 behaalde ze aan het Koninklijk Conservatorium haar diploma summa cum laude. In 2014 sloot ze haar masterstudie aan de Hanns Eisler Akademie in Berlijn af met de hoogst mogelijke cijfers.

Lees verder >

Rosanne van Sandwijk

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk volgde haar opleiding aan het Rotterdams Conservatorium onder Roberta Alexander, waar zij in 2006 cum laude afstudeerde. Al het volgende jaar debuteerde ze in het Concertgebouw met een liederenprogramma.

Lees verder >

Willeke Alberti

Geboren op 3 februari 1945, groeit Willeke op in het naoorlogse Amsterdam. Reeds op elfjarige leeftijd maakte ze haar TV debuut in de musical “Duel om Barbara”.Willeke’s eerste LP wordt in 1965 beloond met de Edison.

Lees verder >

Yevgeny Sudbin

Al op vijfjarige leeftijd werd de Russische pianist Yevgeny Sudbin toegelaten tot de vooropleiding van het Conservatorium van zijn geboorteplaats Sint-Petersburg. Nadat hij met zijn ouders naar Duitsland was verhuisd, studeerde hij in Berlijn en voltooide zijn opleiding aan de Royal Academy of Music in Londen.

Lees verder >

Yossif Ivanov

NRC schreef over de Belgische violist Yossif Ivanov: “Elke noot van hem is pure magie” en het vioolvaktijdschrift The Strad omschreef hem als “a player of impressive authority and presence”. Niet verwonderlijk voor een uitzonderlijk muzikant die al op zijn zestiende de eerste prijs won tijdens de Montreal International Musical Competition.

Lees verder >