Ensembles

Ensembles

Een groot aantal musici uit Het Gelders Orkest speelt ook samen kamermuziek. Hierbij stellen we de ensembles aan u voor:

Het Gelders Strijkkwintet

Een uniek ensemble: vijf Nederlandse musici met internationale carrières vormen het enige vaste strijkkwintet dat Nederland rijk is. Tijdens de tournee van Het Gelders Orkest door Japan in 2009 gaven Roeland Gehlen, Cindy Albracht (viool), Bart Peters, Meintje de Roest (altviool) en Inge Grevink (cello) hun eerste concert. Dit beviel zo goed dat al snel een hecht ensemble is ontstaan.

De musici zijn vertrouwd geraakt met de Europese muziektraditie door het spelen in orkesten als de Berliner Philharmoniker, het Mahler Chamber Orchestra, het Mahler Jugend Orchester en het European Union Youth Orchestra en studeerden aan conservatoria in heel Europa. Kamermuziek geldt voor allen als grootste inspiratiebron.

Na het geven van talrijke concerten heeft Het Gelders Strijkkwintet nu haar eerste cd opgenomen, Kwint-Essens. Een cd met pareltjes van Mozart en Mendelssohn uit het repertoire voor strijkkwintet. Uitgevoerd vol hartstocht, passie en energie. U kunt deze cd bestellen op onze site.


Opname van de eerste cd van Het Gelders Strijkkwintet; Kwint-Essens.
Van Dingstee-Grevink Duo

Vanuit een gezamenlijke passie voor het duo voor viool en cello van Zoltan Kodaly vormden aanvoerder 2de violen, Marjolein Van Dingstee en celliste Inge Grevink in juni 2012 het Van Dingstee-Grevink Duo. Inmiddels zijn programma’s uitgebreid en diverse toekomstplannen gesmeed. Met als basis de viool en cello is een wereld aan klankkleuren beschikbaar. Tevens zijn verschillende combinaties van trio’s mogelijk waardoor zich een nog groter scala aan repertoire voor hen openbaart. 
Marjolein en Inge hebben beiden een rijk internationaal kamermuziek verleden van waaruit passie en ideeën samen komen. Zo is Marjolein de oceaan overgestoken en heeft gestudeerd in Boston en deelgenomen aan het Tanglewood Music Festival. Inge is enkele jaren dichtbij de bergen gaan wonen en heeft gestudeerd in Zürich. Marjolein is sinds de oprichting in 1997 lid van het Van Dingstee Kwartet en Inge treedt al jaren op met onder andere Het Gelders Strijkkwintet. Beiden spelen al enkele jaren samen als aanvoerders in Het Gelders Orkest.
Door de kleinschaligheid van een duo is het eenvoudig een concert op maat te leveren. Zij brengen graag hun passie voor kamermuziek over via woord en daad. Luchtige toelichtingen op werken en educatieve activiteiten behoren tot de mogelijkheden naast diverse gevarieerde concertprogramma’s.


Het Gelders Ensemble

Het Gelders Ensemble is in 2011 opgericht door enthousiaste musici ( Pieternel van Lent viool, Boukje Raes viool en Joost Hillen contrabas) uit het Gelders Orkest. De musici vonden het bijzonder en uitdagend om zich te ontwikkelen in verschillende muziekstijlen. Zij zijn afzonderlijk al erg thuis in het kamermuziek repertoire maar hebben zich intussen verder verdiept in Walzen, Tango’s, Klezmer, Ragtimes en zelfs popnummers.

Het ensemble speelt op concerten, feestjes, begrafenissen en wij hebben ontwikkelde programma’s voor educatieve concerten toegespitst op verschillende doelgroepen en leeftijdscategorieën. Wij zorgen voor een sfeer die past bij uw persoonlijke wensen.

Het trio heeft ook een eigen website: www.hetgeldersensemble.nl.Ensemble Rei

Ensemble Rei

Rei is een Grieks woord uit een gezegde van een oud-Grieks geleerde, Herakleitus. Hij was de eerste die doorzag dat in de kern der dingen beweging en geen vaste materie zit. Zijn uitspraak was: “ Ta panta rei”. Wat wil zeggen: alles stroomt. We leven in een wereld dat dit nu meer dan ooit waar maakt. Alles verandert voortdurend en steeds sneller.

Zo ook ambieert dit ensemble, bestaande uit Aristotelis Potamianos (contrabas) en Maike Reisener (cello) zeer flexibel combinaties van strijkers in kamermuziek formaties te presenteren.

Van duet tot nonet en van Barok tot Rock! Een ander drijfveer van dit ensemble is om zo veel mogelijk nationaliteiten bij elkaar te brengen. Ons idee is dat muziek de mensen samen brengt, en als een universele taal tussen de verschillende talen en culturen, bruggen slaat. In een tijd van terugkerende polarisatie op allerlei fronten, vinden wij dat er een voorbeeld uit de kunst en de muziek moet komen, die ons, allemaal zo verschillend, tot verzoening brengt.Ook de muziek dat wij voor u willen voordragen is zeer uiteenlopend: van Barok tot Rock! Dat wil zeggen dat er in alle periodes en muzieksoorten goede muziek is gemaakt, die wij graag willen uitvoeren. Natuurlijk Bach, Mozart, van Beethoven en Rossini, maar ook vele anderen waarmee wij u willen verassen. De verschillende muziekstukken en onze passie levert daarbij ook een hoop verhalen! Deze verhalen inspireren ons: bij een mooi muziekstuk, hoort een mooi verhaal. Dat wordt door een van de meespelende musici verteld, voordat een stuk gespeeld wordt. Het kan met de componist te maken hebben, of een legendarische uitvoering of een ervaring van de musicus zelf! Het blijft in ieder geval verassend inspirerend! Door de kleine setting en intieme sfeer ervaart het publiek en de musici
gezamenlijk een uniek Reis.

Hebt u interesse hierin? NEEMT U DAN CONTACT MET ONS OP!
Contactpersoon: Aristotelis Potamianos aristopota@gmail.com


Het Gelders Blaaskwintet

Het Gelders Blaaskwintet

Ze spelen al jaren samen in Het Gelders Orkest en sinds 2007 vormen zij het Gelders Blaaskwintet. Met de concerten oogstte het kwintet al snel positieve kritieken (o.a. van honorair gastdirigent Martin Sieghart) en in 2008 namen ze hun eerste cd op met aansprekende, toegankelijke muziek uit het ensemble repertoire. Het kwintet, bestaande uit Gudrun Bourel (fluit), Bram Kreeftmeijer (hobo), Mette Laugs (fagot), Irene Teepe (klarinet) en Kirsten Jeurissen (hoorn), had in 2009 een eigen succesvolle kamermuziekserie in de provincie Gelderland. Sindsdien geven zij concerten in het hele land en het speelplezier is alleen maar groter geworden. Het blaaskwintet heeft een zeer gevarieerd repertoire, met ontroerende, vrolijke en soms ook gekke muziek. Van Sweelinck en Danzi via Brahms naar Lygeti, alle muziekstijlen komen aan bod. De mondelinge, persoonlijke toelichtingen bij de te spelen muziek voegen aan de concerten een extra dimensie toe, die de concertbelevenis zeker zal vergroten! De cd, met werken van o.a. Mozart, Andriessen, Brahms en Debussy is na afloop van elk concert voor slechts 10 euro te koop. De kwintetleden zijn uiteraard bereid de cd’s te signeren! De cd is ook te koop via onze site. Voor meer informatie over Het Gelders Blaaskwintet zie www.hetgeldersblaaskwintet.nl


Cascata Strijktrio

Cascata Strijktrio

Het Cascata Strijktrio is in 2014 ontstaan vanuit de wens om één van Mozart's grootste kamermuziekwerken, het Divertimento in Es te spelen. Het trio kent elkaar al vanuit verschillende kamermuziek ensembles en het Gelders Orkest, waar zij alle drie aan de eerste lessenaars spelen. Na de succesvolle concerten met Mozart's Divertimento volgden meer werken voor strijktrio en ontstonden verschillende programma combinaties. Inmiddels richt het trio zich volledig op het uitgebreide repertoire dat er voor dit ensemble bestaat en zijn er diverse plannen voor de toekomst. Het trio voelt zich in de muziek nauw verbonden met de natuur en verkoos de kracht en continuiteit van de waterval als haar symbolische naam: Cascata Strijktrio.

Marjolein van Dingstee, viool

Meintje de Roest, altviool

Inge Grevink, cello