Dirigenten

Antonello Manacorda

In november 2009 stond Antonello Manacorda voor het eerst op de bok bij  Het Gelders Orkest. Een gepassioneerde Italiaan met een gedrevenheid die indruk maakte op de musici en het publiek, maar ook hem zelf raakte: “Het was voor mij de meest bijzondere en verbluffende week die ik ooit in mijn nog korte carrière had meegemaakt”, herinnert hij zich later. 

Lees verder >

Christian Vásquez

De Venezolaanse dirigent Christian Vásquez heeft zijn opleiding genoten onder de bescherming van wat men in zijn geboorteland ‘El Sistema’ noemt: een gratis staatssysteem voor muziekonderwijs. Het systeem brengt alle kinderen overal in het land met muziek in aanraking. Daarnaast biedt het de meest getalenteerde kinderen een professionele opleiding. 

Lees verder >

Nikolai Alexeev

Stammend uit een zeer muzikaal gezin studeerde Nikolai Alexeev in zijn geboortestad Sint Petersburg (toen Leningrad) bij onder anderen Mariss Jansons. Nog tijdens zijn studie won hij in 1982 het Herbert von Karajan Wettbewerb Berlin. 

Lees verder >

Martin Sieghart

Hoewel hij al weer enkele jaren geleden als chef-dirigent afscheid nam van Het Gelders Orkest is Martin Sieghart nog steeds een vertrouwde verschijning. Dat kan ook niet anders met zijn benoeming tot honorair gastdirigent van het orkest in 2009.

Lees verder >

Ben Gernon

Ben Gernon trok voor het eerst de internationale aandacht toen hij in 2013 de Nestlé and Salzburg Festival Young Conductor's Award won. Sindsdien dirigeert hij door heel Europa, maar ook in Japan en de Verenigde Staten en is hij herhaaldelijk geprezen om zijn drive en moeiteloze autoriteit op het podium. BBC Music Magazine benoemde hem als hun "Rising Star: groot kunstenaar van morgen".

Lees verder >

Per-Otto Johansson

De afgelopen jaren heeft de in Zweden geboren dirigent Per-Otto Johansson een solide reputatie opgebouwd en zijn cv is dan ook opmerkelijk gezien zijn leeftijd. De opleiding van Johansson vormde de basis voor zijn sterrencarrière in de klassieke muziek.

Lees verder >

Karel Deseure

Karel Deseure (1983) volgde aanvankelijk een opleiding tot fluitist die hij aan het Conservatorium van Antwerpen met de hoogste onderscheiding afsloot. Vervolgens studeerde hij orkestdirectie en volgde hij verschillende masterclasses. In 2012 won hij de tweede prijs en de publieksprijs tijdens het Concours International de Direction d’Orchestre in Parijs.

Lees verder >

Daniel Raiskin

Het gerenommeerde vakblad The Gramophone noemde enige tijd geleden Daniel Raiskin (1970) “wellicht één van de laatste grote talenten die de oude Sovjet-Unie heeft voortgebracht.” 

Lees verder >

Daniele Rustioni

Daniele Rustioni had al een veelzijdige opleiding achter de rug als pianist, organist en componist, voor hij zijn studie orkestdirectie ter hand nam, die hij onder meer volgde aan de Royal Academy of Music in Londen. Daarna werd hij gecoached door grootheden als Gianandrea Noseda en Antonio Pappano.

Lees verder >

Daniel Blendulf

“Daniel Blendulf is simpelweg een dirigent van pure kwaliteit”, zo kenschetste de pers deze Zweedse dirigent. In de afgelopen jaren maakte hij pijlsnel carrière bij vele gerenommeerde Scandinavische orkesten en spreidde zijn vleugels verder uit naar ensembles als het Sydney Symphony Orchestra, het Zürcher Kammerorchester en het BBC National Orchestra of Wales. 

Lees verder >

Claus Peter Flor

Al weer enkele decennia behoort Claus Peter Flor (1953) tot de absolute top van de Duitse dirigenten die kan bogen op een indrukwekkende carrière. Na zijn studie bij onder anderen Rafael Kubelik en Kurt Sanderling, werd hij al op 31-jarige leeftijd benoemd tot General Musik Direktor van het Konzerthausorchester Berlin. 

Lees verder >

Thomas Sanderling

Sinds zijn debuut in 1962, kan dirigent Thomas Sanderling, zoon van de befaamde Kurt Sanderling, bogen op een lange en zeer vruchtbare carrière. Aan het begin van zijn loopbaan in 1962, werd hij benoemd tot dirigent van het orkest van Halle. Hij deed er een schat aan ervaring op in een zeer breed repertoire, zowel symfonisch als opera. 

Lees verder >

Rob Vermeulen

In zijn uitgebreide en veelzijdige carrière is Rob Vermeulen van onschatbare waarde geweest voor de Nederlandse korenwereld. Lange tijd, van 1993 tot 2010 was hij dirigent van het Nederlands Concertkoor. In die jaren bouwde hij het koor uit tot één van de beste grotere amateurkoren van Nederland.

Lees verder >

Joop Schets

Als er één koordirigent grote naam heeft gemaakt in Gelderland en ver daarbuiten, dan is het wel Joop Schets. Met zijn inspirerende leiding van het Bachkoor Apeldoorn en het Toonkunstkoor Arnhem kan hij trots zijn op een lange en succesvolle carriére. 

Lees verder >

Jules van Hessen

Jules van Hessen studeerde aanvankelijk klarinet voordat hij op dirigeren overstapte. Hij volgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en daarnaast volgde hij lessen bij Peter Eötvös en Gennadi Rosjdjestvensky. 

Lees verder >