War Requiem - herdenkingsconcert 21 september 2019 - 22 september 2019

terug naar overzicht concert delen

75e herdenking van de Slag om Arnhem

Benjamin Britten schreef War Requiem als een aanklacht tegen oorlogsleed. Dit jaar speelt het orkest opnieuw het aangrijpende werk bij de 75e herdenking van de Slag om Arnhem. Onder leiding van Bas Wiegers, met solisten uit Rusland, Engeland en Duitsland, Consensus Vocalis en het Nationaal Kinderkoor. Een indrukwekkend en gedenkwaardig concert in Arnhem.

Oorlog, vrede en veiligheid

De Slag om Arnhem was een diep ingrijpende gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog die nog jaarlijks in herinnering gebracht wordt tijdens de Airborne Herdenkingen. De Stichting War Requiem – Bridge to the Future probeert de herinnering hieraan levend te houden en de bewustwording rond oorlog, vrede en veiligheid te stimuleren met inhoudelijke bijeenkomsten en kunstzinnige manifestaties. Elke paar jaar vindt in het kader van de Airborne Herdenkingen een uitvoering plaats van het grootse War Requiem van Benjamin Britten met het orkest. Voor de overtuigd pacifistische Britten een felle aanklacht tegen het onbeschrijflijk leed dat oorlog teweeg kan brengen. Dit jaar staat dit aangrijpende werk opnieuw op het programma.

Een teken van verzoening

Het orkest speelt het herdenkingsconcert onder leiding van Britten-kenner Bas Wiegers, samen met drie internationale solisten, Consensus Vocalis (instudering Béni Csillagen het Nationaal Kinderkoor, dat voor deze gelegenheid is samengesteld uit het Nationaal Jongenskoor en het Nationaal Kinderkoor (instudering Irene Verburg en Wilma ten Wolde). Voor de allereerste opname van het Requiem engageerde Britten drie vocale solisten uit Rusland, Engeland en Duitsland, als teken van verzoening tussen de belangrijkste strijdende partijen. Die traditie wordt bij deze uitvoering in ere gehouden met ook nu drie solisten uit de betreffende landen. Een bijzonder en gedenkwaardig concert om nooit te vergeten wat er in 1944 in en om Arnhem gebeurde…

 

Concertinformatie

Programma

  • Britten War Requiem
Download programmaboekje

Met medewerking van

Bas Wiegers Dirigent
Evelina Dobračeva Sopraan
André Morsch Bariton
Robert Murray Tenor
Nationaal Kinderkoor Koor
Consensus Vocalis Koor

Dit vind je misschien ook leuk