Ronald Brautigam speelt Mozart en Beethoven 21 november 2019 - 24 november 2019

terug naar overzicht concert delen

Een pianoconcert zonder blazers

Ronald Brautigam houdt van uitdaging. De meesterpianist presenteert pianoconcerten van Mozart en Beethoven, maar in een versie zonder blazers. Daarnaast leidt hij het strijkersensemble van ons orkest. Een spannend en prachtig concert in een niet-alledaagse bezetting. Luister en geniet van dit bijzondere snarenconcert in Arnhem, Zutphen en Zwolle.

Brautigam gaat de uitdaging aan

Bij een echt pianoconcert spelen er bijna altijd blazers mee, maar heb je die nu wel echt nodig? Ronald Brautigam, Nederlands bekendste specialist in de pianomuziek van Mozart en Beethoven gaat de uitdaging aan om bij twee bekende pianoconcerten van deze grote meesters een versie zonder blazers uit te voeren. Bijzonder is de combinatie piano en strijkers zeker. Beide zijn het snaarinstrumenten en liggen in klank perfect in elkaars verlengde. Het verschil in de aangeslagen snaren van de piano en de gestreken snaren van de strijkinstrumenten geeft wel net dat kleurverschil dat het samenspel tussen die twee zo spannend maakt. Denk maar aan de talloze vioolsonates, pianokwartetten en pianokwintetten die er in de loop van de tijd geschreven zijn.

Mozart en Beethoven

Bij Mozart is de taak voor Brautigam eenvoudig. In het Pianoconcert nr. 12 geeft de componist zelf aan dat je de blazers eenvoudig weg kunt laten. Bij Beethoven neemt de pianist zijn toevlucht tot een 19e-eeuwse uitgave van Sigmund Lebert en Vinzenz Lachner. Beide arrangeurs hebben van Beethovens Pianoconcert nr.3 een ingetogen prachtige bewerking gemaakt voor piano en strijkorkest die uitstekend recht doet aan het origineel. Uiteraard speelt Ronald Brautigam de solopartij in beide concerten. Daarnaast leidt hij het strijkersensemble van het orkest in dit bijzondere snarenconcert.

Concertinformatie

Programma

  • Mozart Divertimento KV 138
  • Mozart Pianoconcert nr. 12 (versie strijkers)
  • Beethoven Pianoconcert nr. 3 (arr. Lachner)

Met medewerking van

Ronald Brautigam Muzikale leiding /piano
Strijkersensemble Strijkers

Dit vind je misschien ook leuk

Symphonic Cinema - The Echo of Being

Bekijk concert
  • Ben Glassberg, Lucas van Woerkum
  • Enschede, Arnhem
  • 5 juni 2020 - 6 juni 2020