Ouder worden met Eric Corton 16 januari 2020 - 17 januari 2020

terug naar overzicht concert delen

Beethoven door de jaren heen

Hoe klinkt ouder worden? Eric Corton onderzoekt het verschil tussen jong en oud. Samen met ons orkest onder leiding van Josep Vicent legt hij componisten op jonge en late leeftijd naast elkaar, met in het bijzonder aandacht voor Ludwig van Beethoven. In 2020 vieren we namelijk het 250e geboortejaar van deze grootmeester. Hoe klinkt bijvoorbeeld het werk van een jonge Beethoven tegenover zijn allerlaatste werk? Het resultaat is een verrassende avond vol mooie muziek en verhalen, in Arnhem en Nijmegen.

Het verschil tussen jong en oud

Ouder worden is voor acteur en presentator Eric Corton net zo fascinerend als confronterend. Een mens heeft een heel leven geleerd, beleefd, ondervonden en onthouden. In een leven van 80 jaar zijn ongelooflijk veel dingen gebeurd, uitgevonden en weer verdwenen. Maar hoe klinkt ouder worden eigenlijk? Hoe klinkt bijvoorbeeld puberaal muzikaal gebral en welke componist werd niet om aan te horen naarmate hij ouder werd? Hoe verschillend is een vroeg stuk van Beethoven in vergelijking met zijn laatste werk, als hij haast doof en ongelukkig zijn noten op papier ramt? 

250 jaar Beethoven

In het 250e geboortejaar van deze grote meester wordt een ode gebracht aan zijn werk. Samen met het orkest, onder leiding van de Spaanse dirigent Josep Vicent en met pianist Daria van den Bercken, presenteert gastheer Eric Corton de muziek van Beethoven door de jaren heen. Welke symfonie zit bijvoorbeeld vol met levensvreugde en optimisme? Wanneer speelde het thema dankbaarheid aan God en de natuur een belangrijke rol in zijn leven? En hoe oud was hij toen hij de "intiemste treurmars ooit" componeerde? 

Eric Corton en het orkest onderzochten het allemaal en presenteren een avond vol prachtige verhalen en verrassende stukken van Beethoven door de jaren heen.

 

In verband met ziekte is dirigent Jonathon Heyward vervangen door de Spaanse dirigent Josep Vicent.

Concertinformatie

Programma

  • Beethoven Symfonie nr. 1 - deel 4
  • Beethoven Symfonie nr. 6 - deel 4 & 5
  • Beethoven Pianoconcert nr. 5 – deel 2
  • Beethoven Symfonie nr. 7 - Allegretto
  • Beethoven Mondscheinsonate
  • Beethoven Symfonie nr. 5 - deel 4

Met medewerking van

Josep Vicent Dirigent
Eric Corton Presentator
Daria van den Bercken Piano

Beeld en geluid

Play
Videofragment
Ouder worden met Eric Corton Beethoven door de jaren heen

Dit vind je misschien ook leuk