Mozart en Schubert voor kamerorkest 26 januari 2020 - 2 februari 2020

terug naar overzicht concert delen

Aan elkaar gewaagd solistenduo

Een kamerorkestbezetting, violiste Frederieke Saeijs en altvioliste Dana Zemtsov. Meer heeft dirigent Bas Wiegers niet nodig om alle finesses van Sinfonia Concertante van Mozart en Schubert Symfonie nr. 5 tot hun recht te laten komen. Arnhem, Ede, Rijssen en Goor mogen zich verheugen op een feest met subtiele en intieme meesterwerken.

Dansen met een viool

Het solistenduo Frederieke Saeijs en Dana Zemtsov maakt van dit concert in kamerorkestbezetting een waar feest. Beiden zijn laureaten van het Anton Kersjes Fonds en hebben daaraan een prestigieuze vioolbeurs te danken om hun carrière te vervolmaken. En die vervolmaking hoor je. Samenspelend zijn ze aan elkaar gewaagd en hebben ze al vaker met elkaar opgetreden in Mozarts schitterende Sinfonia Concertante. Voor Mozart, zelf zeer bedreven op de viool èn de altviool, moet deze compositie fantastisch geweest zijn om te schrijven. Onnavolgbaar laat hij de beide solisten om elkaar heen dansen zodat ze volledig in elkaar vervloeien.

Kristallijne symfonie

Naar Schubert is dan maar een kleine stap met zijn intieme maar opgewekte Vijfde symfonie. Net als zijn andere vroege symfonieën schreef hij de symfonie voor het orkestje van de school waar zijn vader hoofd was en hij zelf als hulponderwijzer werkte. Een groot orkest heb je voor deze kleinste onder de Schubert symfonieën dan ook zeker niet nodig. Juist met een klein kamerorkest zijn de subtiele details van dit Mozartiaans klinkende meesterwerkje het beste te horen. Als geen ander is dirigent Bas Wiegers in staat om met een kamerorkestbezetting alle finesses van dit kristallijne werk ten volle tot zijn recht te laten komen.

Concertinformatie

Programma

  • Schreker Intermezzo
  • Mozart Sinfonia Concertante KV 364
  • Schubert Symfonie nr. 5
Download programmaboekje

Met medewerking van

Bas Wiegers Dirigent
Frederieke Saeijs Viool
Dana Zemtsov Altviool

Dit vind je misschien ook leuk