Icoon: 80 jaar Lucinda Childs 14 februari 2020 - 22 februari 2020

terug naar overzicht concert delen

Een fascinerende samenwerking met Introdans

Een uitdagende voorstelling, dat krijg je wanneer ons orkest en Introdans samen op het podium staan. Liefst vijf balletten van Lucinda Childs staan op de rol. Dirigent Ryan Bancroft en pianist Frank Peters zorgen voor de perfect sluitende muzikale begeleiding. Dat geeft een lust voor het oog én voor het oor, in Arnhem, Zwolle, Nijmegen en Apeldoorn.

Koningin van de minimal dance

Het balletgezelschap heeft gekozen voor een programma rond de Amerikaanse choreografe Lucinda Childs die in 2020 haar 80ste verjaardag viert. Deze ‘grand old lady’ van de Amerikaanse moderne dans heeft een geheel eigen en uniek idioom: onveranderlijk abstract, bijna mathematisch en, mede door de manier waarop ze de muziek gebruikt, razend moeilijk om te dansen. Ze gaat uit van een aantal bewegingsfrases rond een thema die ze daarbinnen zoveel mogelijk varieert. Zo maakt ze van eenvoudige balletbewegingen fascinerende complexe meesterwerken. Het bezorgde haar de bijnaam ‘Koningin van de minimal dance’, een titel waar ze zelf overigens grote vraagtekens bij zet.

Minimal music

Vijf balletten van Lucinda Childs staan in deze voorstelling op de rol. De muziek daarbij is zeer gevarieerd met, naast twee Poolse pianoconcerten van Górecki en Kilar, werk van Einaudi. Maar ook The Chairman Dances van Adams en een fragment uit Canto Ostinato van Simeon ten Holt, twee componisten die als minimalisten naam hebben gemaakt, dienen als begeleiding van de dans. De muzikale leiding is van Ryan Bancroft, die bij het orkest al eerder de succesvolle opera ‘A Little Night Music’ gedirigeerd heeft.

Concertinformatie

Programma

  • Ten Holt Canto Ostinato
  • Einaudi Petricor uit ‘Elements’
  • Górecki Concerto Harpsichord
  • Adams The Chairman Dances
  • Kilar Pianoconcert

Met medewerking van

Ryan Bancroft Dirigent
Introdans Dans
Frank Peters Piano

Beeld en geluid

Play
Videofragment
Introdans danst ICOON live begeleid door Het Gelders Orkest

Dit vind je misschien ook leuk