Flor dirigeert Bruckners Derde 8 november 2019 - 10 november 2019

terug naar overzicht concert delen

De oerversie van zijn grootste symfonie

Dirigent Claus Peter Flor en celliste Quirine Viersen in een monumentaal symfonisch programma ter ere van het Bruckner Festival. Met Bruckners ‘Wagnersymfonie’, de oerversie van 1873 en het Celloconcert in C van Haydn wordt dit een perfect concert. Geniet voor het eerst in Nederland van prachtige oorspronkelijke noten van Bruckners symfonie nr. 3 tijdens het concert in Amsterdam, Arnhem en Enschede.

De originele Bruckner

Geen componist zo onzeker als Anton Bruckner, jarenlang schavend, schurend en knutselend aan zijn symfonieën, maar eigenlijk nooit tevreden. Vrijwel altijd hoor je ze in een latere, herziene versie. Maar wat zijn nu de klanken en melodieën geweest die Bruckner als eerste invielen bij het componeren van een nieuwe symfonie? Het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam neemt de proef op de som en organiseert, in samenwerking met een aantal Nederlandse symfonieorkesten, het ‘Ongehoord Bruckner Festival’ festival waarin enkele van zijn symfonieën in oervorm te horen zijn. Want juist die oorspronkelijk noten laten zo prachtig horen hoe Bruckner, nog niet gehinderd door onzekerheid en zelfkritiek, zijn symfonische inspiratie de vrije loop laat.

‘Wagnersymfonie’

Ons orkest neemt de Symfonie nr. 3 voor zijn rekening. Deze symfonie heeft wellicht de meest bijzondere ‘Urfassung’ van allemaal. Bruckner droeg het werk op aan Wagner en doorspekte het met Wagnercitaten, die hij in latere versies weer allemaal verwijderde. In zijn oervorm is het echter een schitterende caleidoscoop van Wagneriaanse schoonheid, gevat in een monumentaal symfonisch bouwwerk. Dirigent is Claus Peter Flor, de bevlogen dirigent die de afgelopen jaren met een groot aantal succesvolle concerten een stevige band met het orkest heeft opgebouwd. Maar het is niet enkel Bruckner dat in dit programma klinkt. Zijn stadsgenoot - van een eeuw daarvoor - Haydn laat zich horen in zijn Celloconcert in C. Met de internationaal gevierde Nederlandse cellovedette Quirine Viersen wordt het een perfect concert dat naast Amsterdam ook in Arnhem en Enschede te horen is.

Concertinformatie

Programma

 • Haydn Celloconcert in C
 • Bruckner Symfonie nr. 3 'Wagnersymfonie' (oerversie uit 1873)
Download programmaboekje

Met medewerking van

Claus Peter Flor Dirigent
Quirine Viersen Cello

Dit vind je misschien ook leuk

GEANNULEERD: Tsjaikovskis Vijfde symfonie

Bekijk concert
 • Tung-Chieh Chuang, Anna Vinnitskaya
 • Enschede, Arnhem, Nijmegen
 • 17 april 2020 - 19 april 2020

GEANNULEERD: Het Groot Gelders Borodin Orkest

Bekijk concert
 • Joost Smeets
 • Arnhem
 • 18 april 2020

GEANNULEERD: La douce France met Otto Tausk

Bekijk concert
 • Otto Tausk, Roger Muraro, Eduard van Beinum Stichting
 • Arnhem, Zwolle, Doetinchem, Enschede, Nijmegen
 • 8 mei 2020 - 17 mei 2020