Brahms, Britten & Bernstein 17 januari 2020 - 25 januari 2020

terug naar overzicht concert delen

Een intense avond met Quarta en Careddu

Symfonische kracht, dat kun je verwachten van dirigent Massimo Quarta en de toonaangevende fluitiste Silvia Careddu. Met Britten, Bernstein en Brahms brengen ze een wervelend programma met een intense fluitsolo en een weergaloze finale. Bereid je voor op contrastrijk spel vol tonale en atonale klanken in de concertzalen van Enschede, Zutphen, Nijmegen en Arnhem.

Brahmsspecialist

Dat Massimo Quarta de perfecte dirigent voor Brahms is, heeft hij de afgelopen jaren overtuigend bewezen. Nu leidt hij het orkest in Brahms’ eersteling, een werk waar de componist meer dan twintig jaar mee geworsteld heeft. Het resultaat mag er zijn. Bijna een uur lang samengebalde symfonische kracht, uitmondend in een weergaloze finale met een grootse hymnische melodie die je niet gauw vergeet. Diezelfde kracht, maar dan in een geheel ander idioom en sfeer, is terug te vinden in de Four Sea Interludes uit Peter Grimes van Britten. In deze opera over het harde bestaan in een 19e-eeuws armoedig Engels vissersdorpje, fungeren de tussenspelen als entr’actes, maar ook los in de concertzaal blijft de zeggingskracht van deze muziek onweerlegbaar.

Hommage voor fluit

Te midden van al deze symfonische muziek staat Bernsteins Halil, naar het Hebreeuwse woord voor fluit. Bernstein, zelf van Joodse afkomst, schreef deze indrukwekkende compositie voor fluit en orkest als hommage aan een Israëlische fluitist die als soldaat omkwam in de Jom Kippoer-oorlog van 1973. De intense fluitsolo zoekt zijn weg tussen de tonale en atonale klanken, als een contrast tussen een levenslustige jongeman en zijn tragische zinloze dood.

Soliste is Silvia Careddu, eerste fluitiste van de Wiener Philharmoniker en één van de meest toonaangevende Europese virtuozen op fluit.

Concertinformatie

Programma

  • Britten Four Sea Interludes uit Peter Grimes
  • Bernstein Halil
  • Brahms Symfonie nr. 1
Download programmaboekje

Met medewerking van

Massimo Quarta Dirigent
Silvia Careddu Fluit

Dit vind je misschien ook leuk