Wagners ode aan de verboden liefde 23 januari 2019 - 2 februari 2019

terug naar overzicht concert delen

Sopraan Kelly God zing recht in het hart

Ben Glassberg, opnieuw bij Het Gelders Orkest, dirigeert een programma over verboden liefde. De beroemde verboden liefde tussen Romeo en Julia van Tsjaikovski, het verboden Concert voor orkest van Bartók en Wagners intieme Wesendonck-Lieder met sopraan Kelly God. Symfonische indringende romantiek, in samenwerking met Orkest van het Oosten, in Arnhem, Deventer, Doetinchem, Enschede en Nijmegen.

Debuut Ben Glassberg

Ben ‘young rising star’ Glassberg heeft al eerder op de bok gestaan bij Het Gelders Orkest. Hij verbijsterde de muzikale wereld toen hij bij het concours voor jonge dirigenten in Besançon alle prijzen won en de bijnaam ‘Big Ben’ kreeg. ‘Werkelijk begaafd met een glanzende carrière in het vooruitzicht’ was het commentaar van de jury. Ben Glassberg dirigeert een programma met verboden liefde als thema. Het begint met het beroemdste verboden liefdespaar aller tijden: Romeo en Julia. Het wordt gespeeld in de versie van Tsjaikovski. Juist hij, die zijn homoseksuele gevoelens in het 19e-eeuwse Rusland angstvallig verborgen moest houden, kende het maar al te goed. Het maakt zijn symfonisch gedicht over de geliefden des te indringender.

Wagner-specialist Kelly God

Ook Wagner kende de verboden liefde van dichtbij. Het is een onderwerp in veel van zijn opera’s als Tannhäuser en Tristan und Isolde. Maar het meest persoonlijk bezingt hij het wel in de liederen die hij maakte op tekst van Mathilde Wesendonck. Hoewel beiden getrouwd, hadden ze enige tijd een innige verhouding waarin beider harten verbonden waren in muziek en literatuur. Deze uiterst intieme muziek van Wagner vereist een sopraan met uitstraling en finesse. Het zijn twee eigenschappen die zangeres en Wagner-specialist Kelly God – ‘zij zingt prachtig droomachtig met een indrukwekkende dictie en expressiviteit’ aldus Opera Nederland over haar vertolking van de Wesendonck-Lieder - overtuigend in zich verenigt.

En Bartók? Zijn grootste liefde, de muziek, was bestempeld als ‘entartet’ en daarom verboden in Nazi-Europa. Als vluchteling kwam hij berooid en ziek in Amerika aan, waar hij enkele jaren voor zijn dood het Concert voor Orkest als één van zijn laatste grote orkestwerken componeerde.

Bestel bij deze locaties

kaarten bestellen

Concertinformatie

Programma

 • Tsjaikovski Romeo en Julia
 • Wagner Wesendonck-Lieder
 • Bartók Concert voor orkest

Met medewerking van

Ben Glassberg Dirigent
Kelly God Sopraan

Dit vind je misschien ook leuk

Kerstconcert Beethoven Negen

Bekijk concert
 • Claus Peter Flor, Ilse Eerens, Rosanne van Sandwijk, Marcel Beekman, Erin Caves, Andrew Schroeder, Nederlands Concertkoor
 • Antwerpen, Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem
 • 18 december 2018 - 26 december 2018

Nieuwjaarsconcert met Pacho Flores

Bekijk concert
 • Christian Vásquez, Pacho Flores
 • Zutphen, Arnhem, Nijmegen
 • 4 januari 2019 - 6 januari 2019

Less is more

Bekijk concert
 • Bas Wiegers, Lavinia Meijer
 • Utrecht, Arnhem, Nijmegen
 • 17 januari 2019 - 19 januari 2019