Moderne Meisjes 14 september 2018 - 25 september 2018

terug naar overzicht concert delen

Een spraakmakende triple bill

Het Gelders Orkest en Introdans brengen een avond met niets dan premières. Met de Nederlandse premières van The 3 Dancers in een choreografie van Didy Veldman én Frozen Echo in een choreografie van Regina van Berkel. De wereldpremière van 'Petricor' uit Elements brengt een geheel nieuw ballet in een choreografie van Lucinda Childs. Geniet van schitterend ballet met muziek van Kats-Chernin, Verbey en Einaudi in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn.

Vrouwelijke balletten

Zouden vrouwen andere choreografieën maken dan mannen? Geef daarover zelf een oordeel in deze triple bill van Introdans. In 2013 maakte het Arnhemse Introdans een spraakmakende voorstelling met drie balletten van drie Amerikaanse vrouwelijke choreografen met de titel Moderne Meisjes. Onder hetzelfde motto brengt Introdans nu drie nieuwe zinderende choreografieën (met twee Nederlandse en één wereldpremière) van drie hedendaagse balletmakers.

Didy Veldman ging uit van het schilderij The 3 Dancers van Picasso. Het is een kubistisch maar zeer expressionistisch meesterwerk over drie extatische dansers met als thema’s liefde verlangen en dood. Met Veldmans choreografie spat de verf van het doek af en laat ze het tweedimensionale schilderij in een driedimensionale dans onnavolgbaar tot leven komen.

Het Gelders Orkest in de bak

Regina van Berkel werkte voor Frozen Echo samen met decorontwerper Dietmar Janeck. Samen scheppen zij een fantastische wereld van een witte kubus gevuld met een gigantisch object gemaakt van oude computers. Daaronder stortten de dansers zich in wisselende combinaties in een dynamische, geladen en soms surrealistische choreografie, waarbij drie vrouwen een centrale rol vervullen.

Wat Lucinda Childs ons zal voorschotelen ligt nog in haar inspiratie verscholen. Maar ongetwijfeld zal deze ‘koningin van de minimal dance’ ons een choreografie voorschotelen in haar volstrekt onbuigzame, abstracte stijl. Met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen creëert ze de meest complexe, hallucinerende meesterwerken, die – sinds Introdans haar werk in Nederland uitbrengt – een steeds groter publiek weten te betoveren.

Natuurlijk ontbreekt Het Gelders Orkest niet in deze voorstelling van ‘stadsgenoot’ Introdans. Vanuit de bak begeleidt het orkest deze schitterende vrouwenballetten met muziek van Kats-Chernin, Verbey en Einaudi.

Concertinformatie

Programma

 • Kats-Chernin The Three Dancers - choreografie Didy Veldman (Nederlandse première)
 • Einaudi Petricor uit ‘Elements’ - choreografie Lucinda Childs nieuwe werk (wereldpremière)
 • Verbey Frozen Echo - choreografie Regina van Berkel (Nederlandse première)

Met medewerking van

Per-Otto Johansson Dirigent
Introdans Dans

Beeld en geluid

Play
Videofragment
Interview Didy Veldman The 3 Dancers
Play
Videofragment
Interview Lucinda Childs Petricor
Play
Videofragment
Interview Regina van Berkel Frozen Echo

Dit vind je misschien ook leuk

Kerstconcert Beethoven Negen

Bekijk concert
 • Claus Peter Flor, Ilse Eerens, Rosanne van Sandwijk, Marcel Beekman, Erin Caves, Andrew Schroeder, Nederlands Concertkoor
 • Arnhem, Utrecht, Antwerpen, Nijmegen, Apeldoorn
 • 14 december 2018 - 26 december 2018

Nieuwjaarsconcert met Pacho Flores

Bekijk concert
 • Christian Vásquez, Pacho Flores
 • Zutphen, Arnhem, Nijmegen
 • 4 januari 2019 - 6 januari 2019

Quirine Viersen schittert in Mozart en Stravinsky

Bekijk concert
 • Lucas Macías Navarro, Quirine Viersen, Strijkers van Het Gelders Orkest
 • Ede, Tiel, Arnhem
 • 11 januari 2019 - 13 januari 2019