Lucas Jussen speelt Saint-Saëns 1 december 2018 - 9 december 2018

terug naar overzicht concert delen

Exotisch, puntgaaf en prachtig

Pianist Lucas Jussen, dirigent Ed Spanjaard, Het Gelders Orkest én Orkest van het Oosten samen in één concert! De veelbekroonde jonge pianist soleert in het exotische Vijfde pianoconcert van Saint-Saëns. Ook Ravels Daphnis et Chloé suite 1 en 2 en Stravinsky’s herontdekte Chant funèbre staan op het programma, in Arnhem, Zwolle, Enschede en Doetinchem.

Veel gelauwerde nestor

Een gezamenlijk optreden van Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten, onder leiding van Ed Spanjaard, vaste dirigent van Orkest van het Oosten. Voor Gelderland een prachtige gelegenheid om deze veel gelauwerde nestor onder de Nederlandse dirigenten weer op de bok te hebben. Achter de piano Lucas Jussen, één van Nederlands meest bekroonde pianisten van de nieuwe generatie. ‘Een puntgave vertolking’, was het oordeel van de Gelderlander over zijn laatste optreden bij Het Gelders Orkest. Lucas Jussen soleert in het Vijfde pianoconcert van Saint-Saëns, een stuk dat de exotische sfeer van dit programma meteen tekent. De componist verbleef graag in Noord-Afrika en dit concert schreef hij op vakantie in Egypte. Het pianoconcert is doorspekt met Egyptische en ander Oosterse melodieën en heeft daarom met recht de titel ‘Egyptische’ meegekregen.

Herdersidylle

Na de pauze nemen beide orkesten je mee naar de antieke wereld van de Griekse mythe rond Daphnis en Chloé. Het is een poëtische herdersidylle over de ontluikende hartstocht tussen twee jonge geliefden, die zij pas na het overwinnen van veel gevaren kunnen bezegelen. Ravel maakte op dit verhaal één van de mooiste balletten ooit geschreven. Met impressionistische subtiliteit schildert hij de ragfijne klanken en kleuren die de sensuele en broeierige sfeer van het verhaal schitterend in beeld brengen. Kleine krent in de pap is de opening van dit programma met het onlangs ontdekte vroege werk van Stravinsky. Het is een prachtige elegie voor zijn overleden geliefde leermeester Rimski-Korsakov, die hem de kunst van het componeren bijbracht. In dit programma beleeft deze Chant funèbre zijn première bij Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten.

 

Concertinformatie

Programma

 • Stravinsky Chant funèbre
 • Saint-Saëns Pianoconcert nr. 5 ‘Egyptische’
 • Ravel Daphnis et Chloé suite 1 en 2
Download programmaboekje

Met medewerking van

Ed Spanjaard Dirigent
Lucas Jussen Piano

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Saint-Saëns Pianoconcert nr. 5 'Egyptisch' - deel 1
Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Ravel Daphnis en Chloé - Suite nr. 1
Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Ravel Daphnis en Chloé - Suite nr. 2

Dit vind je misschien ook leuk

Dvoráks Celloconcert en Eerste van Sjostakovitsj

Bekijk concert
 • Alpesh Chauhan, Laura van der Heijden
 • Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn, Arnhem, Enschede, Zutphen
 • 28 maart 2019 - 7 april 2019

A tribute to James Bond

Bekijk concert
 • Diego Navarro, Cristina Ramos, Esther Ovejero, Fran Léon
 • Nijmegen, Arnhem
 • 17 mei 2019 - 18 mei 2019

Het Groot Gelders Sjostakovitsj Orkest

Bekijk concert
 • Dick Bolt
 • Nijmegen
 • 26 mei 2019