Kerstconcert Beethoven Negen 14 december 2018 - 26 december 2018

terug naar overzicht concert delen

Een indrukwekkende  ‘Ode an die Freude’

De kerstboodschap van gastdirigent Claus Peter Flor, Het Gelders Orkest, grote solisten en het Nederlands Concertkoor is duidelijk. Een kerstconcert met de Negende symfonie van Beethoven. De ‘symfonie der symfonieën’ met het beroemde slotstuk Ode an die Freude jubelt van vrede, vreugde en vriendschap. Arnhem, Utrecht, Antwerpen, Nijmegen en Apeldoorn, bereid je voor op een symfonische kerst van uitzonderlijke klasse!

Het hart vol muziek

Het was de speciale wens van vaste gastdirigent Claus Peter Flor: een kerstconcert met louter de Negende van Beethoven. Deze ‘symfonie der symfonieën’ is zo uniek, zo intens en veelzeggend dat het eigenlijk niets anders om zich heen verdraagt. Met enkel deze symfonie in je oren verlaat je de zaal met het hart vol muziek.

Beethoven heeft bijna zijn leven lang het verlangen gehad een groots werk te scheppen waarin hij al zijn muzikale maar ook zijn diepste menselijke gevoelens kwijt kon. Zeker na alle ellende van Napoleon in het Europa van het begin van de 19e eeuw, die hij aan den lijve had ondervonden, droomde hij van een wereld van vrede en saamhorigheid. 

Betere mensheid

Beethoven is niet over een nacht ijs gegaan. Jaren heeft hij geschreven, getwijfeld, geschrapt en weer herschreven aan deze symfonie. Tot hij besefte dat muziek alleen niet genoeg was, maar er ook woorden bij nodig waren. Met de tekst van Schillers Ode an die Freude, gevat in een directe zeer aansprekende melodie kon hij zijn visioen over een betere mensheid werkelijk gestalte geven. Nog steeds spreekt deze symfonie, die jubelt van vrede, vreugde en vriendschap tot vrijwel ieders verbeelding. Iedereen kent de beroemde melodie van het slotkoor, kan het meezingen en de grootsheid ervan ervaren. Daarmee behoort Beethovens Negende tot één van de meest indrukwekkende iconen van de Europese cultuur. Met grote solisten als Ilse Eerens, Rosanne van Sandwijk, Marcel Beekman en Andrew Schroeder en het Nederlands Concertkoor brengt Het Gelders Orkest je zo een kerstconcert van uitzonderlijke klasse.

Bestel bij deze locaties

kaarten bestellen

Concertinformatie

Programma

  • Beethoven Symfonie nr. 9

Met medewerking van

Claus Peter Flor Dirigent
Ilse Eerens Zang
Rosanne van Sandwijk Zang
Marcel Beekman Zang
Erin Caves Tenor
Andrew Schroeder Zang
Nederlands Concertkoor Koor
Toneelgroep Oostpool Toneel

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Beethoven Symfonie nr. 9 'Ode an die Freude'

Dit vind je misschien ook leuk

Hannes Minnaar speelt Brahms' Tweede pianoconcert

Bekijk concert
  • Martin Sieghart, Hannes Minnaar
  • Arnhem, Enschede, Utrecht, Doetinchem, Apeldoorn, Nijmegen
  • 26 september 2018 - 7 oktober 2018

Hartmut Haenchen dirigeert Bruckners Negende

Bekijk concert
  • Hartmut Haenchen
  • Arnhem
  • 7 november 2018 - 10 november 2018

Oosterse sferen met Sheherazade

Bekijk concert
  • Antonello Manacorda, Antje Weithaas
  • Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen
  • 22 november 2018 - 24 november 2018