Kerstconcert Beethoven Negen 14 december 2018 - 26 december 2018

terug naar overzicht concert delen

Een indrukwekkende  ‘Ode an die Freude’

De kerstboodschap van gastdirigent Claus Peter Flor, Het Gelders Orkest, grote solisten en het Nederlands Concertkoor is duidelijk. Een kerstconcert met de Negende symfonie van Beethoven. De ‘symfonie der symfonieën’ met het beroemde slotstuk Ode an die Freude jubelt van vrede, vreugde en vriendschap. Arnhem, Utrecht, Antwerpen, Nijmegen en Apeldoorn, bereid je voor op een symfonische kerst van uitzonderlijke klasse!

Het hart vol muziek

Het was de speciale wens van vaste gastdirigent Claus Peter Flor: een kerstconcert met louter de Negende van Beethoven. Deze ‘symfonie der symfonieën’ is zo uniek, zo intens en veelzeggend dat het eigenlijk niets anders om zich heen verdraagt. Met enkel deze symfonie in je oren verlaat je de zaal met het hart vol muziek.

Beethoven heeft bijna zijn leven lang het verlangen gehad een groots werk te scheppen waarin hij al zijn muzikale maar ook zijn diepste menselijke gevoelens kwijt kon. Zeker na alle ellende van Napoleon in het Europa van het begin van de 19e eeuw, die hij aan den lijve had ondervonden, droomde hij van een wereld van vrede en saamhorigheid. 

Betere mensheid

Beethoven is niet over een nacht ijs gegaan. Jaren heeft hij geschreven, getwijfeld, geschrapt en weer herschreven aan deze symfonie. Tot hij besefte dat muziek alleen niet genoeg was, maar er ook woorden bij nodig waren. Met de tekst van Schillers Ode an die Freude, gevat in een directe zeer aansprekende melodie kon hij zijn visioen over een betere mensheid werkelijk gestalte geven. Nog steeds spreekt deze symfonie, die jubelt van vrede, vreugde en vriendschap tot vrijwel ieders verbeelding. Iedereen kent de beroemde melodie van het slotkoor, kan het meezingen en de grootsheid ervan ervaren. Daarmee behoort Beethovens Negende tot één van de meest indrukwekkende iconen van de Europese cultuur. Met grote solisten als Ilse Eerens, Rosanne van Sandwijk, Marcel Beekman en Andrew Schroeder en het Nederlands Concertkoor brengt Het Gelders Orkest je zo een kerstconcert van uitzonderlijke klasse.

In Orpheus Apeldoorn (22-12-2018) zal tenor Erin Caves tenor Marcel Beekman vervangen. 

Concertinformatie

Programma

  • Beethoven Symfonie nr. 9
Download programmaboekje

Met medewerking van

Claus Peter Flor Dirigent
Ilse Eerens Sopraan
Rosanne van Sandwijk Mezzosopraan
Marcel Beekman Tenor
Erin Caves Tenor
Andrew Schroeder Bariton
Nederlands Concertkoor Koor

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Beethoven Symfonie nr. 9 'Ode an die Freude'

Dit vind je misschien ook leuk

Dvoráks Celloconcert en Eerste van Sjostakovitsj

Bekijk concert
  • Alpesh Chauhan, Laura van der Heijden
  • Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn, Arnhem, Enschede, Zutphen
  • 28 maart 2019 - 7 april 2019

A tribute to James Bond

Bekijk concert
  • Diego Navarro, Cristina Ramos, Esther Ovejero, Fran Léon
  • Nijmegen, Arnhem
  • 17 mei 2019 - 18 mei 2019

Het Groot Gelders Sjostakovitsj Orkest

Bekijk concert
  • Dick Bolt
  • Nijmegen
  • 26 mei 2019