Het Groot Gelders Sjostakovitsj Orkest 26 mei 2019

terug naar overzicht concert delen

Het Groot Gelders Sjostakovitsj Orkest

Het Groot Gelders Orkest is al jaar en dag een begrip in Het Gelders Orkest. Amateurmusici krijgen de kans om samen met musici van Het Gelders Orkest en heel veel collega-amateurs in een paar zaterdagen een symfonisch programma in te studeren met uiteindelijk een concert op het grote podium van De Vereeniging.

Dit jaar staat de componist Dmitri Sjostakovitsj op het programma. Een componist die van vele markten thuis was. Hij schreef vijftien symfonieën en strijkkwartetten, maar ook aan de lichte muziek droeg Sjostakovitsj een steentje bij.

Net als Europa raakte de Sovjet-Unie tussen de twee Wereldoorlogen in de ban van jazz. Toen Stalin aan de macht kwam werd het Amerikaanse muziekgenre verboden. Er kwam een staatsjazzorkest dat goedgekeurde jazz, gecomponeerd door componisten van eigen bodem, mocht spelen. Zo ontstond Jazz-Suite nr 2 van Sjostakovitsj.

Dit stuk staat op de lessenaar van Het Groot Gelders Sjostakovitsj-Orkest. Tussen alle verschillende delen zal één deel beklijven: ‘Wals nummer 2’. Dat deel verkreeg internationale faam door het orkest van André Rieu. Het orkest staat onder leiding van de bastrombonist van Het Gelders Orkest: Dick Bolt.

Concertinformatie

Programma

  • Sjostakovitsj Jazz-suite nr. 2

Met medewerking van

Dick Bolt Dirigent

Dit vind je misschien ook leuk