Hartmut Haenchen dirigeert Bruckners Negende 7 november 2018 - 10 november 2018

terug naar overzicht concert delen

Intens en hartstochtelijk programma

Maestro Hartmut Haenchen behoort tot de absolute top van Europese dirigenten. In Musis heeft hij Het Gelders Orkest voor zichzelf. De uitgesproken Schubertkenner en algemeen erkend Brucknerspecialist kiest voor een programma met twee onvoltooide werken: Schuberts Symfonie nr. 8 ‘Unvollendete’ en Bruckners Symfonie nr. 9. Intens, hartstochtelijk en hemels.

Hartmut Haenchen in Gelderland

Al meer dan 50 jaar behoort Hartmut Haenchen tot de absolute top van de Europese dirigenten. Jarenlang was hij hét gezicht van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. De lijst met concerten, operavoorstellingen en opnames die hij dirigeerde is welhaast oneindig. Nu komt Haenchen na bijna 30 jaar weer bij Het Gelders Orkest, een gebeurtenis waar het hele orkest naar uitziet. Hij heeft de musici voor zichzelf in een louter symfonisch programma, dat opmerkelijk genoeg bestaat uit twee onvoltooide symfonieën. Waarom Schubert zijn Achtste symfonie niet voltooide is een raadsel. Twee complete delen componeerde hij en een derde deel zette hij in de grondverf. Maar daarna legde hij het terzijde en nam het nooit meer ter hand, waarmee het als de Unvollendete de geschiedenis is ingegaan. 

Brucknerspecialist

Voor Bruckners Negende symfonie ligt de zaak simpeler. Negen jaar werkte hij aan de drie delen die hij kon voltooien en maakte hij schetsen voor de finale. Maar toen werd hij door de dood ingehaald en bleef de grootse symfonie onvoltooid achter. Zou Bruckner zijn einde voorvoeld hebben? Luisterend naar het derde deel, de laatste echte noten die hij opschreef, zou je dat kunnen denken. Zelden heeft een adagio zo intens, zo hartstochtelijk en zo hemels geklonken. Haenchen is een uitgesproken Schubertkenner en algemeen erkend Brucknerspecialist . ‘Als geen ander verstaat hij de kunst om de structuren van een Bruckner-symfonie volkomen helder weer te geven’, aldus Trouw. Een uitgelezen programma voor maestro Haenchen dus.

 

Concertinformatie

Programma

 • Schubert Symfonie nr. 8 ‘Unvollendete’
 • Bruckner Symfonie nr. 9
Download programmaboekje

Met medewerking van

Hartmut Haenchen Dirigent

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Bruckner Symfonie nr. 9 - deel 1

Dit vind je misschien ook leuk

Dvoráks Celloconcert en Eerste van Sjostakovitsj

Bekijk concert
 • Alpesh Chauhan, Laura van der Heijden
 • Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn, Arnhem, Enschede, Zutphen
 • 28 maart 2019 - 7 april 2019

A tribute to James Bond

Bekijk concert
 • Diego Navarro, Cristina Ramos, Esther Ovejero, Fran Léon
 • Nijmegen, Arnhem
 • 17 mei 2019 - 18 mei 2019

Het Groot Gelders Sjostakovitsj Orkest

Bekijk concert
 • Dick Bolt
 • Nijmegen
 • 26 mei 2019