Hannes Minnaar speelt Brahms' Tweede pianoconcert 26 september 2018 - 7 oktober 2018

terug naar overzicht concert delen

Minnaar is de piano de baas

Pianist Hannes Minnaar is terug bij Het Gelders Orkest. Onder leiding van dirigent Martin Sieghart speelt hij Brahms’ Tweede pianoconcert. Daarnaast hoor je de zonnige Symfonie nr. 1 van Schumann. Een schitterend Duits romantisch programma dat Het Gelders Orkest in Arnhem, Utrecht, Doetinchem, Apeldoorn, Nijmegen en als gastoptreden ook in Enschede zal uitvoeren.

Symfonie van de lente

‘Hij is de piano de baas’ kopte de pers overtuigd over een eerder optreden van Hannes Minnaar bij Het Gelders Orkest. Minnaar - finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2010, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2016 én dit seizoen te gast bij de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw - is dit seizoen weer terug bij het orkest onder leiding van honorair gastdirigent Martin Sieghart. Zij brengen een programma van twee componisten die elkaar zeer goed kenden. Het was de nog piepjonge Johannes Brahms die bij de Schumanns in Düsseldorf voor de deur stond, enthousiast werd ontvangen en al gauw een goede huisvriend werd. En enthousiast kón Schumann zijn, al was het maar over zijn innig geliefde vrouw Clara die hem stimuleerde tot het componeren van zijn Eerste symfonie. En wat voor één. Hij noemde het de lentesymfonie, zo vrolijk en uitgelaten klinkt deze zonnige muziek.

Hannes Minnaar met Brahms

Het was ook Clara die, na de tragische dood van haar Robert Schumann, met Johannes Brahms als mens en musicus altijd bevriend zou blijven. Zij gaf hem de inspiratie om tot een groot componist uit te groeien. Eén die Sieghart na aan het hart ligt, want enkele jaren geleden maakte hij met Het Gelders Orkest een indrukwekkende opname van Brahms’ complete symfonische oeuvre. Symfonisch is ook het Tweede pianoconcert want het werk wordt niet ten onrechte beschouwd als een symfonie met een obligate pianopartij, waarbij solist en orkest als gelijkwaardige partners optreden. En een betere partner dan Hannes Minnaar kun je je als orkest niet wensen. Bij elkaar een schitterend Duits romantisch programma dat Het Gelders Orkest op uitnodiging van Orkest van het Oosten ook in Enschede zal uitvoeren.

Concertinformatie

Programma

 • Brahms Pianoconcert nr. 2
 • Schumann Symfonie nr. 1 ‘Frühling’
Download programmaboekje

Met medewerking van

Martin Sieghart Honorair gastdirigent
Hannes Minnaar Piano

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Brahms Pianoconcert nr. 2 - deel 1
Brahms
Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Brahms Pianoconcert nr. 2 - deel 4
Brahms
Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Schumann Symfonie nr. 1 'Frühling'
Play
Videofragment
Hannes Minnaar vertelt Brahms' Tweede pianoconcert

Dit vind je misschien ook leuk

Dvoráks Celloconcert en Eerste van Sjostakovitsj

Bekijk concert
 • Alpesh Chauhan, Laura van der Heijden
 • Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn, Arnhem, Enschede, Zutphen
 • 28 maart 2019 - 7 april 2019

A tribute to James Bond

Bekijk concert
 • Diego Navarro, Cristina Ramos, Esther Ovejero, Fran Léon
 • Nijmegen, Arnhem
 • 17 mei 2019 - 18 mei 2019

Het Groot Gelders Sjostakovitsj Orkest

Bekijk concert
 • Dick Bolt
 • Nijmegen
 • 26 mei 2019