Afscheidsconcert Antonello Manacorda 22 november 2018 - 24 november 2018

terug naar overzicht concert delen

Afscheid van een flamboyante dirigent

Chef-dirigent Antonello Manacorda neemt na zeven jaar afscheid bij Het Gelders Orkest. De Italiaan presenteert een contrastrijk laatste programma als chef-dirigent. Het gloednieuwe werk 1002 van Hawar Tawfiq, Sheherazade van Rimski-Korsakov en het Eerste vioolconcert van Max Bruch met meestervioliste Antje Weithaas. Dit afscheid gaat niet ongemerkt voorbij, in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen.

Zeven jaar Manacorda

Unaniem was de pers zeven jaar geleden over het droomdebuut van chef-dirigent Antonello Manacorda bij Het Gelders Orkest: ‘Manacorda geeft met de Zevende van Mahler zijn visitekaartje af’ en ‘Het Gelders Orkest stijgt onder leiding van de nieuwe maestro boven zichzelf uit’. Nu neemt de flamboyante en energieke Italiaan afscheid van zijn orkest. Dat gaat bepaald niet ongemerkt voorbij, want het programma dat Manacorda voor dit concert samenstelde draait om een gloednieuw werk van Hawar Tawfiq dat hij in opdracht van Het Gelders Orkest componeerde. Als vluchteling kwam Tawfiq naar Nederland waar hij zich al snel ontpopte tot getalenteerd violist en gedreven componist. Veel van zijn muziek is in ons land uitgevoerd en ook Het Gelders Orkest heeft daaraan meegewerkt.

1001 Nacht

Tawfiq denkt nog regelmatig terug aan zijn eerste kennismaking met klassieke muziek waarmee hij in zijn geboortestreek niet zo makkelijk in aanraking kwam. Een van de eerste stukken die hij hoorde was Sheherazade van Rimski-Korsakov. Voor Tawfiq niet zo maar een stuk, want een deel van de Sprookjes uit 1001 Nacht waarop deze symfonische suite gebaseerd is, speelt zich af in de Koerdische landstreken. Reden temeer om dit schitterende en kleurrijke werk, naast dat van Tawfiq op het programma te zetten.

Als contrast tussen al deze ‘Oosterse’ muziek het geliefde Eerste vioolconcert van Max Bruch. De befaamde violist Joseph Joachim, die in 1868 de première speelde noemde het ‘De droom van elke virtuoos, dramatisch krachtig en melodisch’. Geknipt voor meestervioliste Antje Weithaas, die met haar complete cd-opname met het werk van Bruch alom respect afdwong.

Concertinformatie

Programma

 • Tawfiq 1002 (wereldpremière)
 • Bruch Vioolconcert nr. 1
 • Rimski-Korsakov Sheherazade
Download programmaboekje

Met medewerking van

Antonello Manacorda Dirigent
Antje Weithaas Viool

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Bruch Vioolconcert nr. 1 - deel 1
Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Rimski-Korsakov Sheherazade deel 2 (solo Cécile Huijnen, live opname 2008)

Dit vind je misschien ook leuk

Dvoráks Celloconcert en Eerste van Sjostakovitsj

Bekijk concert
 • Alpesh Chauhan, Laura van der Heijden
 • Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn, Arnhem, Enschede, Zutphen
 • 28 maart 2019 - 7 april 2019

A tribute to James Bond

Bekijk concert
 • Diego Navarro, Cristina Ramos, Esther Ovejero, Fran Léon
 • Nijmegen, Arnhem
 • 17 mei 2019 - 18 mei 2019

Het Groot Gelders Sjostakovitsj Orkest

Bekijk concert
 • Dick Bolt
 • Nijmegen
 • 26 mei 2019