Te gast in Musis: Düsseldorfer Symphoniker 2 september 2017

terug naar overzicht concert delen

Het beroemde Duitse orkest o.l.v. Alexandre Bloch

Het Düsseldorfer Symphoniker komt naar Musis. In een uitwisseling met Het Gelders Orkest speelt het beroemde Duitse orkest een aaneenrijging van klassieke meesterwerken. Onder leiding van Alexandre Bloch en met de Russische topvioliste Alena Baeva geniet je van Tsjaikovski en Schumann.  

Muziek kent geen grenzen. Dat vindt ook de Europese Unie die het project Grensgeluiden initieert, waarbij kennisuitwisseling tussen symfonieorkesten uit verschillende landen centraal staat. In Gelderland en in Noordrijn-Westfalen geven Het Gelders Orkest en het Düsseldorfer Symphoniker vorm aan deze uitwisseling.

Kroonjuweel

Het beroemde orkest – een Duits kroonjuweel - dat sinds 1864 in zijn huidige vorm bestaat, heeft twee illustere voorvaders: Felix Mendelssohn en Robert Schumann. Beiden dirigeerden er (vóór 1864), waarmee ze deel uitmaken van een lange en imposante rij van grote maestri zoals Rafael Frühbeck de Burgos, Willem van Otterloo en Bernhard Klee. Het Düsseldorfse orkest is net als de Wiener Philharmoniker symfonisch actief én fungeert als vast operaorkest.

Muziek die je hoort stinken

Het programma rijgt - uiteraard! - klassieke meesterwerken aaneen. Op de bok staat Alexandre Bloch, vaste gastdirigent van het Düsseldorfer Symphoniker en chef van het Orchestre National de Lille. In 2012 schrijft hij het Donatella Flick Dirigentenconcours op zijn naam. Na Tsjaikovski’s Fantasie-ouverture Romeo en Julia leidt hij de expressieve Russische topvioliste Alena Baeva. De winnares van het Paganini Concours en het Henryk Wieniawski Concours speelt Tsjaikovski’s meesterlijke Vioolconcert. Het werk wordt neergesabeld bij de première in 1881, als muziek ‘die je hoort stinken’… Een onvoorstelbaar oordeel over de overweldigende huidige publiekslieveling. Na de pauze is het tijd voor een eerbetoon. Het Düsseldorfer Symphoniker speelt haar lijflied: Schumanns Symfonie nr. 4. De componist reviseerde het stuk speciaal voor ‘zijn’ orkest tijdens zijn chef-dirigentschap. De meeslepende finale is grenzeloze ontlading!

Culturele lezing

Voorafgaand aan het concert vindt een presentatie over de culturele verschillen tussen Duitsland en Nederland plaats in de Parkfoyer van Musis. Ook al zijn Nederland en Duitsland buren op de landkaart, toch zijn er wel degelijk verschillen in taal en cultuur, ook op professioneel gebied. Voor een succesvol contact met onze buren, zijn wederzijds begrip van gewoonten en culturele achtergronden essentieel. In dialoog met elkaar worden typische gewoontes, praktijkvoorbeelden en do’s en don’ts besproken. Een interactieve lezing, vol humor en anekdotes.

De presentatie begint om 19.00 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is wenselijk en kan via marketing@hetgeldersorkest.nl.

Concertinformatie

Programma

  • Tsjaikovski Romeo & Julia Fantasie Ouvertüre
  • Tsjaikovski Vioolconcert
  • Schumann Symfonie nr. 4

Dit vind je misschien ook leuk

Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma financieel ondersteund door de Europese Unie, Euregio Rijn-Waal en de INTERREG-partners.