Slagwerkspektakel met Colin Currie 23 mei 2018 - 27 mei 2018

terug naar overzicht concert delen

Power en percussie van Beethoven en Roukens

Spektakel met Colin Currie, Christian Vásquez en Het Gelders Orkest. Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen maak de borst nat voor deze slagwerktovenaar van ongekend niveau. Naast Roukens Percussion concerto; for solo percussion and large ensemble brengt dirigent Vásquez Beethovens Symfonie nr. 3 ‘Eroïca’ en Egmont Ouverture.

Spektakel van de bovenste plank: dat belooft de ontmoeting Currie-Roukens te worden. En al helemaal met een energieke dirigent als Christian Vásquez aan het roer. Maak je op voor een gepeperd programma, waar alle betrokkenen zich op verheugen! De Schotse percussionist Colin Currie heeft al meer dan twintig aan hemzelf opgedragen werken in première gebracht. Dat hij het slagwerkconcert van de Nederlandse componist Joey Roukens ‘een van de vijf beste ter wereld’ noemt, is dus beslist veelzeggend. The Herald omschrijft Currie als een ‘slagwerktovenaar’ en The Spectator noemt hem de ‘beste en meest gedurfde slagwerker’.

Een enerverende belevenis

Currie zien en horen spelen is een enerverende belevenis. Dat gaat volgens The Arts Desk als volgt: ‘Currie sprong op en neer tussen de vier opstellingen en een dozijn instrumenten opgesteld langs de rand van het podium, van vibrafoon tot pauken: visueel even fascinerend als auditief.’ De eenenveertigjarige Schot is Artist in Association bij het Londense Southbank Centre, en Artist in Residence bij het Oregon Symphony Orchestra. De vijfendertigjarige Joey Roukens is een jonge, expressieve componist met een spectaculaire staat van dienst. Die omvat behalve orkestwerken ook stukken voor het Koninklijk Concertgebouworkest en zelfs een opera!

Gevallen held

Beethoven laat zich gedurende zijn hele carrière graag inspireren door heldhaftige figuren. Niet zelden identificeert hij zich met hen. Zoals met de graaf van Egmont aan wie hij zijn Egmont Ouverture opdraagt en die ook figureert in zijn toneelmuziek. Beethovens Derde symfonie is een nog sterker staaltje heldenverering. De grote Duitse componist bewondert Napoleon en wil hem eren met een symfonie. De allereerste keer vliegen de musici faliekant uit de bocht en moeten ze opnieuw beginnen – het werk is ritmisch te ingewikkeld. Als Napoleon zichzelf tot keizer uitroept, is het abrupt gedaan met de ode. Woedend krast Beethoven de opdracht in het werk door: ‘Is hij ook niets anders dan een gewone mens!’ Hij hernoemt de symfonie: ‘Eroïca, gecomponeerd om de herinnering te vieren aan een groot man’. Wijselijk in het midden latend op wie hij doelt…

Concertinformatie

Programma

  • Roukens Percussion concerto; for solo percussion and large ensemble
  • Beethoven Egmont Ouverture
  • Beethoven Symfonie nr. 3 'Eroïca'
Download programmaboekje

Met medewerking van

Christian Vásquez Dirigent

Beeld en geluid

Play
Videofragment
Slagwerkspektakel met Colin Currie Power en percussie van Beethoven en Roukens

Dit vind je misschien ook leuk