Sibelius’ Vijfde symfonie en Brahms' Dubbelconcert 3 november 2017 - 5 november 2017

terug naar overzicht concert delen

Sibelius en Brahms

Het Gelders Orkest presenteert Sibelius’ Vijfde symfonie. Een heroïsch werk, groots als de Scandinavische natuur. Ook op het programma staat het meesterlijke Dubbelconcert voor viool en cello van Brahms, waarin cellist Maximilian Hornung en concertmeester Cécile Huijnen soleren, en Andriessens Ricercare.

Het is een van Sibelius’ bekendste werken: zijn Vijfde symfonie. De Finse componist en natuurbewonderaar schrijft en schaaft vanaf 1912 aan het heroïsche stuk. Zoals in zo veel van zijn werken, wil Sibelius zijn ontzag voor de grootsheid van de Scandinavische natuur in klanken uitdrukken. Hij is dan ook diep geroerd door wat er gebeurt als hij de compositie afrondt. Twaalf witte zwanen landen op het meer bij zijn huis. Als ze na enige tijd weer opvliegen, cirkelen ze driemaal rond voordat ze uit het zicht verdwijnen. Een teken van wedergeboorte? Sibelius, die dan net een ernstige ziektedreiging heeft overwonnen, leest het er wellicht in. Nr. 5 gaat in 1915 in première tijdens een concert ter gelegenheid van Sibelius’ vijftigste verjaardag. Hierna brengt hij echter nog omvangrijke veranderingen aan, waardoor het werk in 1919 - na de Eerste Wereldoorlog - pas voor het eerst in zijn huidige gedaante wordt gespeeld.

Zoenoffer

Ook Johannes Brahms was een groot natuurliefhebber. In de zomer van 1887 verblijft hij aan de Zwitserse Thunersee. Hier, in de noordelijke Alpen, ontstaat zijn Dubbelconcert. Brahms wil met zijn concert voor viool en cello zijn vriendschap met de Hongaarse meesterviolist Joseph Joachim herstellen. Ze zijn sinds hun jeugd bevriend maar door de echtscheiding van de violist wat van elkaar vervreemd geraakt. De zeer getalenteerde Duitse cellist Maximilian Hornung en concertmeester van Het Gelders Orkest, Cécile Huijnen, soleren in het stuk.

De eerste speelt zich wereldwijd in de kijker door als negentienjarige de prestigieuze Duitse ARD-Musikwettbewerb te winnen. Hornungs cd met Dvořáks Celloconcert is door ECHO Klassik tot ‘concertopname van het jaar’ uitgeroepen. Het gezaghebbende Die Zeit bestempelt hem als ‘de hoop van een nieuwe muziekgeneratie’. Cecile Huijnen is, naast concertmeester van Het Gelders Orkest,  een veelgevraagd (inter)nationaal gastconcertmeester. Ook is ze werkzaam als auditiecoach, lid van concoursjury’s en gastpanellid van het radio 4 programma Discotabel. Daarnaast vormt ze sinds 2013 een vast duo met accordeoniste Marieke Grotenhuis. Het vooral romantische repertoire bewerken ze eigenhandig tot een specifieke versie voor hun bijzondere combinatie. Hun debuut-cd “Dance” uit 2015 werd bejubeld door nationale en internationale pers.

Stamvader

Hij is de stamvader van een echte Nederlandse muziekdynastie: Hendrik Andriessen. Deze inspirator - en bovendien leraar - van zoons Louis en Jurriaan zou in 2017 125 jaar geworden zijn. Net als Brahms zocht Andriessen zijn inspiratie regelmatig in het verleden. Zoals in Ricercare waarin hij knipoogt naar de zestiende-eeuwse voorloper van de fuga.

Het Groot Gelders HRFSTWND Orkest 

Op vrijdag 3 november verzorgt Het Groot Gelders HRFSTWND Orkest in Musis Arnhem het voorprogramma bij dit concert geven. Dit eendaags orkest bestaat uit minimaal 80 amateurmusici en musici uit Het Gelders Orkest. Lees meer 

Door omstandigheden zal Antonello Manacorda het concert van zaterdag 4 november in Apeldoorn niet dirigeren. Hij wordt vervangen door zijn assistent Giancarlo Rizzi. Lees meer

Concertinformatie

Programma

  • Andriessen Ricercare
  • Brahms Concert voor viool, cello en orkest
  • Sibelius Symfonie nr. 5
Download programmaboekje

Met medewerking van

Antonello Manacorda Chef-dirigent

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Ricercare Andriessen
Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Concert voor viool, cello en orkest Brahms

Dit vind je misschien ook leuk