Romantische Kerst met Griegs Pianoconcert 13 december 2017 - 26 december 2017

terug naar overzicht concert delen

Genieten met pianiste Marianna Shirinyan

Kerst bij Het Gelders Orkest, dat betekent een romantisch concert met weldadige klanken en een aanstekelijke wals. Zeker in Apeldoorn, Utrecht, Nijmegen, Doetinchem, Zutphen en Arnhem, als ook pianiste Marianna Shirinyan haar opwachting maakt. Zij speelt Griegs idyllische Pianoconcert. Ook Richard Strauss zal deze avonden niet ontbreken. Wat een heerlijke dagen zijn het toch.

Een van de populairste pianoconcerten aller tijden én de glorieuze klanken van Richard Strauss – een idyllischer Kerst is nauwelijks mogelijk! Grieg zelf sprak onderkoeld over zijn Pianoconcert waar hij bijna vier jaar aan werkte: ‘Ik geloof dat het een aantal goede dingen bevat.’ Een uitspraak waarmee de nuchtere Noor het begrip ‘understatement’ naar nieuwe hoogten stuwde. Het werk wordt al sinds de première in 1868 bejubeld en geldt als een van de belangrijkste romantische pianoconcerten.

Ideale Grieg-vertolkster

Hedendaagse recensenten en publiek zijn minstens zo enthousiast over de veelvuldig gelauwerde pianiste Marianna Shirinyan. In Denemarken schreef de pers over de Armeense topsoliste: ‘Het publiek stond als één man op en de staande ovatie was lang en hartelijk – geen normale reactie van het gewoonlijk teruggehouden en tamelijk gereserveerde Deense publiek.’ De ideale Grieg-vertolkster is jurylid van het Internationale Grieg Concours en won al eerder vijf onderscheidingen in de ARD-Musikwettbewerb.

‘Een glas bier muzikaal schilderen’

Na de pauze staat volbloed ‘Wiener’ Richard Strauss centraal. De componist met zijn buitengewone talent om niet-muzikale onderwerpen te verklanken, merkte ooit op dat hij zelfs een glas bier op muziek zou kunnen zetten! Het Gelders Orkest laat in Strauss’ symfonische gedicht Till Eulenspiegels lustige Streiche horen hoe de schelm Tijl Uilenspiegel de kluit ‘virtuoos’ belazert en uiteindelijk daarvoor met zijn leven betaalt. Het schilderachtige programma eindigt met de romantische Suite uit Strauss’ succesopera Der Rosenkavalier. Weldadige Weense muziek als opmaat naar het nieuwe jaar, met een aanstekelijke wals als uitsmijter.

Concertinformatie

Programma

  • Grieg Pianoconcert
  • Strauss Till Eulenspiegels lustige Streiche
  • Strauss Suite uit ‘Der Rosenkavalier'
Download programmaboekje

Met medewerking van

Antonello Manacorda Chef-dirigent

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Till Eulenspiegels lustige Streiche Strauss
Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Pianoconcert op. 16 Grieg

Dit vind je misschien ook leuk

Het concert in Tonhalle Düsseldorf wordt in het kader van het INTERREG-programma financieel ondersteund door de Europese Unie en de INTERREG-partners.