Lucie Horsch speelt Bach en Vivaldi 6 april 2018 - 8 april 2018

terug naar overzicht concert delen

Eigenzinnigheid en liefde voor de blokfluit

Blokfluitiste Lucie Horsch gaat skyhigh. Samen met de strijkers van Het Gelders Orkest trakteert ze Apeldoorn, Ede en Arnhem op een klassiek concert met werken van Bach en Vivaldi. Horsch wordt geprezen om haar eigenzinnigheid, speelvreugde en de enorme liefde voor ‘haar’ instrument. Verfrissend! 

Ze krijgt haar eerste houten blokfluit van Sinterklaas, op haar achtste of negende. Daarvóór speelt ze op een plastic fluit. Tien jaar later is de Nederlandse Lucie Horsch een gecontracteerd lid van de internationale ‘Decca Family’ en de allereerste blokfluitiste bij het label! Twee medewerkers van de platenmaatschappij uit Engeland bezoeken haar concerten en zijn direct overtuigd ‘goud’ in handen te hebben.

Traditie

Lucie Horsch gaat pijlsnel en naar verwachting ook sky high. En dat met een instrument dat op z’n zachtst gezegd niet door iedereen even serieus wordt genomen. Horsch is er niet mee bezig. ‘Ik hoop later opdracht te kunnen geven voor stukken voor blokfluit, zoals mijn leraar heeft gedaan aan componisten die überhaupt niet wisten dat dat een optie was. Ik ben schatplichtig aan die traditie en ik wil op mijn beurt ook iets nalaten.’

Spetterend speelplezier

Lucie Horsch debuteert bij Decca met een cd met werken van Vivaldi die ze volgens criciti speelt ‘alsof ze de partituren gisteren heeft gekregen.’ Boordevol speelplezier en frisheid dus! De winnares van het Prinses Christina Concours in 2012 en soliste tijdens het officiële afscheid van koningin Beatrix in Ahoy in 2013 is dol op de Italiaanse componist. Tegelijkertijd deinst Horsch er niet voor terug om ook inspiratie uit onverwachte hoek te halen. Wanneer ze Andreas Scholl in de laatste James Bondfilm een Vivaldi-aria hoort zingen, besluit ze er prompt een instrumentale versie van te maken en op te nemen. Met… wederom groot succes. Of haar bezoek aan drie Gelderse steden ook tot nieuwe invallen zal leiden, zal moeten blijken. Wat Lucie Horsch komt brengen, is des te duidelijker: eigenzinnigheid, onbevangen speelvreugde en een enorme liefde voor ‘haar’ instrument!

Masterclass Cultura 

Lucie Horsch geeft in de middag voorafgaand aan het concert op 7 april in Cultura Ede een college-tour en masterclass. Je hoort van haar hoe ze haar flitsende carrière combineert met school en privé. Wie haar daarbij steunt. Hoe vaak ze studeert en wat heeft haar gemotiveerd om blokfluit te gaan spelen. In het tweede deel van de middag geeft Horsch een masterclass aan twee ensembles. Inspirerend voor iedereen die meer wil weten over ensemblespel. Meer info

 

 

 

Concertinformatie

Programma

  • Blavet Concerto in a kl.t.
  • Van Wassenaer Concerto Armonico nr. 3 in A gr.t.
  • Yun uit Chinesische Bilder: Der Affenspieler
  • J.S. Bach Concert voor soprano blokfluit in d kl.t. BWV 1059R
  • Van Wassenaer Concerto Armonico nr. 6 in Es gr.t.
  • Vivaldi Concerto in C gr.t. RV 444
Download programmaboekje

Met medewerking van

Strijkers van Het Gelders Orkest Strijkers

Dit vind je misschien ook leuk