La traviata 30 september 2017 - 18 november 2017

terug naar overzicht concert delen

Verdi’s beroemde opera

Het Gelders Orkest en de Nederlandse Reisopera brengen in co-productie met het Scapino Ballet Rotterdam Verdi’s beroemde La traviata. Een meeslepende opera met veel bekende melodieën. Met Ilyich Rivas als dirigent en de regie in handen van Floris Visser kun je je verheugen op een prachtig muziekdrama. Koor wordt verzorgd door Consensus Vocalis.  

Verontwaardiging alom in Venetië na de première van La traviata. Een opera met een courtisane in de hoofdrol? Dát is niet respectabel! Het operapubliek keurt Verdi’s muziekdrama, gebaseerd op het levensverhaal van Violetta Valéry, massaal af in 1853. De gevallen vrouw die haar grote liefde moet opgeven en sterft aan tuberculose, krijgt geen sympathie. Verdi heeft echter een persoonlijke missie. Ook hij leeft samen met een operazangeres zonder smetteloos verleden. La traviata is hoogstwaarschijnlijk zijn antwoord op alle geruchten en roddels over zijn relatie. En hij doet nóg iets. Hij geeft het thema van de vrouw die van de weg is geraakt - de betekenis van traviata – ook een lading als ‘probleem van zijn tijd’. Wat natuurlijk ook een goede reden kan zijn voor verbolgenheid…

Persoonlijke missie

De opera in drie bedrijven ging in 1853 in Venetië in première. De gevallen vrouw die haar grote liefde opgeeft en sterft aan tuberculose, krijgt geen sympathie. Verdi verblikt of verbloost er niet door. Hij heeft een persoonlijke missie. Ook hij leeft samen met een vrouw - een operazangeres - zonder smetteloos verleden. La traviata is hoogstwaarschijnlijk zijn antwoord op alle geruchten en roddels over hun relatie. En hij doet nóg iets. Hij noemt het thema van de dolende vrouw een ‘probleem van zijn tijd’. Hij ziet zijn werk dan ook meer als een moralistische parabel dan als een realistisch drama.

Liefdesduet

Het beroemde dronkemanslied in de opera en het liefdesduet tussen Alfedo en Violetta zijn onvergetelijk. Het alom tegenwoordige walsritme in de opera staat symbool voor de onstilbare behoefte aan vertier van de klanten van de in pracht en praal levende prostituee, maar ook voor Violetta’s verlangen naar pure en oprechte liefde. De meeslepende muziek, met veel bekende melodieën, is een schitterende ondersteuning van het verhaal en laat niemand onberoerd!

Ook te zien in Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Rotterdam en Utrecht.

De voorstelling duurt 3 uur, inclusief twee pauzes.

 

Concertinformatie

Programma

  • Verdi La traviata

Met medewerking van

Nederlandse Reisopera Opera
Het Gelders Orkest Orkest

Beeld en geluid

Play
Videofragment
Hoofdrolspeelster Urška Arlič Gololičič zingt de rol van Violetta Valéry

Dit vind je misschien ook leuk